Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesis Māris Vīgants trešdien vakarā pēc vairāk nekā divu stundu materiālu izskatīšanas lietā, kurā par naudas atmazgāšanu, kukuļdošanu un īpašuma neuzrādīšanu apsūdzēts Ventspils pilsētas mērs Aivars Lembergs, nolēma aizturētajam piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu.
Pēc tiesas lēmuma pieņemšanas Lembergs ticis nogādāts Valsts policijas izolatorā Stabu ielā. Centra rajona tiesas lēmumu septiņu dienu laikā iespējams pārsūdzēt.

Kad Lembergs konvoja pavadībā devās uz prokuratūras transporta līdzekli, žurnālistiem teica "es paredzēju tādu iznākumu". Aizturētais, trešdien gaidot tiesas lēmumu, žurnālistiem sacīja, ka pēc sestdienas notikumiem, kad Valsts prezidente apturējusi ar valsts drošību saistīto likumu grozījumu izsludināšanu, viņam bijis skaidrs, ka viņš tiks aizturēts.

"Arī pārējie divi kungi, kuru vārdi pagājušajā sestdienā izskanēja, var būt nākamie," gaidot tiesas lēmumu trešdien vakarā žurnālistiem teica Lembergs. Ventspils mērs uzskata, ka viņš vienkārši esot pirmais no šiem trim kungiem, kuru aizturējušas drošības iestādes.

Tiesas piemērotajam apcietinājumam nav noteikts termiņš. Procesa virzītājs, prokurors Krišjānis Rudzītis pēc Lemberga apcietināšanas, teica, ka pastāvēja zināmas aizdomas, ka Lembergs var mēģināt ietekmēt izmeklēšanas gaitu, proti, viltojot lietiskos pierādījums, vācot materiālus par lietu, ietekmējot procesa virzītāju, vai arī citas lietā apsūdzētās personas.

Rudzītis portālam "Delfi" stāstīja, ka organizētajā grupā ietilpst jau apsūdzētās personas - AS "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētājs Mamerts Vaivads, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētājs Krists Skuja, Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane.

Par to, vai minētajā organizētajā grupā ietilpst citas personas, prokurors sīkākus komentārus nesniedza.

Lemberga aizstāvības advokāti žurnālistiem pauda gatavību parsūdzēt tiesas lēmumu un atkārtoti uzsvēra, ka šī aizturēšana ir bijusi nelikumīga un nepamatota, ka arī kategoriski noliedza Lemberga vainu noziegumos.

Lembergs, kurš gaidot tiesas spriedumu priecīgi pastaigājās pa tiesas gaiteņiem un pa mobilo telefonu sarunājās par basketbola spēlēm un to rezultātiem, konvoja pavadībā no tiesas zāles aizdevās ar drūmu sejas izteiksmi.

Jau ziņots, ka Lembergs trešdien pulksten 8:30 aizturēts saistībā ar tā dēvēto Ventspils uzņēmēju lietu. Ventspils uzņēmēju lietā prokuratūra sākusi pārbaudīt Ventspils amatpersonu darbības, vēlāk no šis lietas izdalītas atsevišķs kriminālprocess, kurā Lembergam uzrādīta apsūdzība par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, savukārt viņš pats uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Lemberga aizturēšana rada "ļoti smagas konsekvences" saistībā ne tikai ar viņu pašu, bet arī ar to, ka viņa pārstāvētajai partijai "Latvijai un Ventspilij" ir divi deputāti Saeimā, savukārt pats Lembergs regulāri apmeklē koalīcijas partijas padomes sēdes.

Savukārt premjers Aigars Kalvītis (TP) uzsvēra, ka Lemberga iespējamo vainu noskaidros tiesa. Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) patlaban neplāno norobežoties no trešdien saistībā ar Ventspils amatpersonu lietu aizturētā partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāja Lemberga, un savu attieksmi pret viņu izvērtēs tikai pēc tiesas lēmuma. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" sacīja, ka apvienība gaidīs tiesas lēmumu, jo "tikai tā var atzīt cilvēku par vainīgu vai nevainīgu."

Lemberga aizstāvis Jānis Grīnbergs pirms tiesas lēmuma paziņošanas žurnālistiem sacīja, ka viņam ir bijusi priekšnojauta par šādu Lemberga aizturēšanu. Šādas aizdomas radušas, jo Kuldīgas tiesā bija izsludināts tā dēvētājs "Grīnberga lietā", kurā Lembergs ir apsūdzēts par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, un atlikta "Jūrmalgeitas" lieta, kur Grīnbergs ir viena no apsūdzēto aizstāvis.

Arī aizturētā jurists Aivo Leimanis žurnālistiem norādījis, ka šī aizturēšana bijusi nelikumīga un nepamatota, viņš arī uzsvēra, ka aizturēšanas brīdī Lembergs bija ceļā pie ārstiem, jo kādu laiku jau atrodas uz slimības lapas, un viņam arī šobrīd ir veselības problēmas.

Savukārt Grīnbergs uzsvēra, ka Lemberga apcietināšanas gadījumā, advokāti šo lēmumu pārsūdzēs, kā arī norādīs, ka Lembergam nepieciešama mediķu palīdzība. Lemnbergs apsūdzības kategoriski noliedz, un uz prokuratūras norādīto, ka Lembergs varot ietekmēt izmeklēšanu, norādīja, ka, piemēram, citu "Ventspils amatpersonu" lietā apsūdzēto Gitu Grasmani, viņš nemaz nepazīstot.

Lembergs tika aizturēts trešdien no rīta. Viņš aizturēts saistībā ar Ventspils amatpersonu lietu, kuru prokuratūra uzsākusi 2005.gadā. Vēlāk prokuratūra no šīs lietas izdalīja atsevišķu kriminālprocesu, kurā Lembergam uzrādīta apsūdzība par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Lembergu tiesā ieveda KNAB darbinieki. Ventspils mērs bija ģērbies vienkāršā džemperī, pāri rokām bija uzmesta jaka, zem kuras tika slēpti roku dzelži. Parasti dāsns uz komentāriem, šoreiz Lembergs ignorējis preses mēģinājumus iegūt viņa viedokli par notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!