Latvijas Bankas (LB) prezidents Einars Repše aizies no centrālās bankas vadītāja amata, jo to ir grūti savienot ar darbību politikā gan no LB politiskās neitralitātes viedokļa, gan arī lielās darba slodzes dēļ.
LB preses sekretārs Edžus Vējiņš sacīja, ka Repšes aiziešana no politikas nav tuvāko dienu vai nedēļu jautājums, bet gan mēnešu, jo jāpabeidz centrālajā bankā iesāktie darbi un jānodrošina pārmantojamība.

"Tomēr šobrīd gandrīz droši var teikt, ka tik tiešām aiziešu no LB prezidenta posteņa," teicis Repše. Pēc Vējiņa vārdiem, Repše jau iepriekš ir sacījis, ka viņam ir savs viedoklis, ko gribētu redzēt savā vietā LB prezidenta amatā, taču konkrētas personālijas viņš nenosauc.

LB prezidents arī pilnībā piekrīt LC ceturtdien izplatītā aicinājuma būtībai, jo arī pats jau sen bija domājis, ka atteiksies no centrālās bankas prezidenta amata, ja būs sabiedrības atbalsts jaunās politiskās partijas veidošanai. "Ņemot vērā, ka tāds ir, nedrīkst pievilt cilvēku cerības," Repši citēja Vējiņš.

Jau vēstīts, ka ceturtdien savienības "Latvijas Ceļš" Saeimas frakcija izplatīja paziņojumu, aicinot Repši atkāpties no Latvijas Bankas padomes priekšsēdētāja, prezidenta amata.

Paziņojumā Repše ir aicināts ievērot paša noteiktos pamatprincipus, proti, viņš, piesakot sevi politikā, kā pamatprincipus jaunveidojamās partijas veidošanai ir nosaucis godīgumu, profesionalitāti un atklātumu. Tāpat Repše atzinis, ka centrālajai bankai arī turpmāk vajadzētu būt politiski neitrālai, ko arī nosaka likums par Latvijas Banku.

Repše ir Latvijas Bankas prezidents kopš 1991.gada septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!