Latvijas BMX braucējs Māris Štrombergs piektdien, 22.augustā, triumfēja XXIX Pekinas vasaras olimpiskajās spēlēs, atnesot Latvijai otro olimpisko zelta godalgu pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

imageFoto galerija

Štrombergs tādējādi ir absolūti labākais BMX braucējs pasaulē, jo viņš ir arī pašreizējais pasaules čempions. 

21 gadu vecais Štrombergs ir otrais Latvijas sportists, kurš uzvar vasaras olimpiskajās spēlēs pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Atgādinām, ka 2000.gadā Sidnejā vingrošanā brīvajās kustībās par olimpisko čempionu kļuva Igors Vihrovs. Pekinā Latvijai šī ir otrā godalga - otrdien bronzu svarcelšanā svara kategorijā virs 105 kilogramiem izcīnīja Viktors Ščerbatihs.

Finālā Štrombergs jau pirmajā virāžā izvirzījās vadībā, sīvā cīņā to nosargāja nākamajos pagriezienos un pēc tam jau droši finišēja kā olimpiskais čempions. Sudraba un bronzas godalgas tika amerikāņiem - attiecīgi Maikam Dejam un Donijam Robinsonam.

Pusfinālā, kas notika piektdien, iekļuva Štrombergs un vēl viens Latvijas pārstāvis Artūrs Matisons. Abi Latvijas braucēji bija ielozēti dažādās grupās.

Teicami pusfinālu aizvadīja pasaules čempions Štrombergs, kurš uzvarēja visos trijos braucienos. Jau pirmajā braucienā viņš sākumā izvirzījās vadībā un to nosargāja līdz pat finišam. Otrajā braucienā Latvijas sportists atkal ar lielisku startu ieguva vadību un tā arī atbrauca pirmais. Trešajā braucienā Štrombergs atkal apliecināja, ka ir viens no galvenajiem favorītiem Pekinā, jau sakuma iegūstot vadību un arī uzvarot. Savā grupā summā Štrombergs pārliecinoši bija labākais.

Ļoti neveiksmīgs pusfināls izvērtās Matisonam. Pirmajā braucienā Matisons piedzīvoja neveiksmi, jo viņā iebrauca viens no konkurentiem, līdz ar to finišā viņš bija tikai sestais. Otrajā braucienā trases vidū vienā no lēcieniem Matisosn neveiksmīgi piezemējās, zaudēja braukšanas ritmu un finišēja pēdējais, astotais. Arī pēdējais brauciens Matisonsam bija neveiksmīgs. Pēc viena no konkurentu kritieniem viņš bija spiests mazināt ātrumu, līdz ar to zaudējot brauciena ritmu, un beigas viņš nefinišēja. Kopvērtējumā šajā grupā Matisonam septītā vieta, bet finālā iekļuva četri labākie.

Atgādinām, ka vēl viens Latvijas pārstāvis Ivo Lakučs nespēja pārvarēt ceturtdaļfinālu un pusfinālā neiekļuva. Vēlāk Lakučs paziņoja, ka beidz BMX braucēja karjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!