Par izcilu ieguldījumu Latvijas atskaņotājmākslā, baletmākslā un komponistu daiļradē šogad Lielās mūzikas balvas piešķirtas vijolniecei Baibai Skridei, čellistam un diriģentam Mstislavam Rostropovičam un komponistam Arturam Maskatam.
Tāpat balvas saņems baleta soliste Jūlija Gurviča, klavieru duets Antra Vīksna un Normunds Vīksna, diriģents Andris Nelsons, operdziedātāja Žermēna Heine-Vāgnere, Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieks, sitaminstrumentu mākslinieks Edgars Saksons un Rīgas festivālu orķestris.

Par piešķirtajām balvām otrdien žurnālistus informēja Kultūras ministrijā. Pasniegšanas ceremonija un laureātu koncerts notiks Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 8.martā.

Baiba Skride balvu saņems par uzvaru karalienes Elizabetes konkursā un Latvijas atskaņotājmākslas popularizēšanu pasaulē, Rostropovičs balvu saņems pat izcilu ieguldījumu Latvijas mūzikas kultūrā (starptautiskais Rīgas Rostropoviča čella festivāls, Sergeja Prokofjeva balets "Romeo un Džuljeta" LNO). Savukārt komponists Maskats atzinību izpelnījies par "Concerto Grosso" vijolei, čellam sitaminstrumentiem un stīgu orķestrim, bet diriģents Nelsons - par spilgtāko debiju Maskata koncertā un citiem atskaņojumiem.

Gurviča balvu saņems par titullomu baletā "Karmena" un Katerinas lomu baletā "Spītnieces savaldīšana". Klavieru duets balvas saņems par latviešu komponistu jaunrades veicināšanu un aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs.

Rīgas Festivāla orķestrim balva piešķirta par simfonijas "Turangalila" atskaņojumu. Savukārt Saksons atzinību izpelnījies par Maknilana koncerta sitaminstrumentiem un orķestrim atskaņojumu, uzstāšanos koncertprogrammās Latvijā un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vieskoncertos Spānijā. Savukārt operdziedātāja Heine-Vāgnere Lielo mūzikas balvu saņems par mūža ieguldījumu mūzikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!