Foto: stock.xchng

Ķīna pagājušajā gadā ir pārspējusi Vāciju un kļuvusi par pasaulē lielāko eksportētājvalsti, liecina piektdien publiskotie Vācijas Statistikas biroja dati.

Pērn pirmajos 11 mēnešos Ķīnas eksports veidoja 1,07 triljonus dolāru (523,2 miljardus latu), bet Vācijas eksports - 1,05 triljonus dolāru (513,4 miljardus latu).

Sezonāli izlīdzinātais Vācijas ārējās tirdzniecības pārpalikums novembrī pieauga līdz 17,2 miljardiem eiro (8,4 miljardiem latu), salīdzinot ar 13,6 miljardiem eiro (6,6 miljardiem latu) oktobrī, kas galvenokārt skaidrojams ar globālās tirdzniecības augšupeju.

Finanšu kompānijas ING ekonomisti norāda, ka Vācijas eksports uz Ķīnu novembrī salīdzinājumā ar 2008.gada attiecīgo mēnesi pieaudzis par gandrīz 12%, bet sezonāli neizlīdzinātais Vācijas ārējās tirdzniecības pārpalikums 17,4 miljardu eiro (8,5 miljardu latu) apmērā bijis valsts ekonomikā lielākais kopš 2008.gada jūnija.

Tajā pašā laikā aģentūras "Dow Jones Newswires" aptaujātie analītiķi iepriekš bija prognozējuši, ka Eiropas lielākās ekonomikas ārējās tirdzniecības pārpalikums novembrī varētu veidot aptuveni 11 miljardus eiro (5,3 miljardus latu).

Tomēr ING ekonomisti uzsver, ka eksports šogad turpinās veicināt Vācijas ekonomikas atlabšanu.

Vācijas ekonomika pakāpeniski atveseļojas no smagākās recesijas kopš Otrā pasaules kara, kad valsts iekšzemes kopprodukts 2009.gadā saruka par aptuveni 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!