Liepājā, UPB galerijā no 5.marta būs skatāma pazīstamā mūziķa, grupas "Līvi" dalībnieka Jāņa Groduma pirmā personālizstāde "Fotografē Jānis Grodums", atklājot pavisam nepazīstamu Grodumu – romantisku, dvēselisku, maigu un vienlaicīgi ļoti redzīgu apkārtējās pasaules nianšu pamanītāju, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Jānis Grodums – mūziķis, dziedātājs, fotogrāfs. Tā starptautiskajā fotoportālā "photo.net" privātajā profilā sevi pasludina Latvijā labi pazīstamais "līvs". Grodums ar fotografēšanu aizrāvies jau bērnībā un jaunības gados, bet mūzikas dzīve ilgus gadus nav ļāvusi nopietnāk pievērsties šai mākslai. Pēdējos gados, kad brīvā laika kļuvis vairāk, Grodums atjaunojis savas attiecības ar fotoaparātu, nu jau gan digitālo.

Izstāde "Delfi" afišā

"Jānim izdodas pamanīt to, ko vidusmēra cilvēks parasti palaiž garām," drauga radītās bildes komentē viņa draudzene māksliniece Elita Patmalniece.

Durvju roktura vientulība, glāžu rindu attiecības ar atkritēju, izlietnes saruna ar ūdens putām, lietus lāses skumjas uz automašīnas kapota, saules aptumsums alus glāzē – Jānis Grodums esot tuvs sirreālismam, kaut gan savas bildes viņš cenšoties nesamākslot. Vien mazliet uzlabojot ar datora palīdzību. Tamdēļ arī cilvēkus viņš cenšas bildēt brīžos, kad tas netiek pamanīts – dabiskums Jānim šķiet būtiska vērtība.

Arī atgriešanās fotogrāfijas pasaulē Grodumam notika liktenīgi nejauši, pamanot agrāk nepamanīto, – ejot pa Liepāju, pa ceļu, kas mērots gadiem, viņš nejauši ievēroja, ka virs veikala, kurā būts nez cik reizes, atrodas neprātīgi skaists baroka stila balkoniņš. Kopš tā brīža Jāņa rokās atgriezās fotoaparāts un viņš sāka pastiprinātu uzmanību pievērst it kā sīkumiem uz ielas, dabā, visapkārt un tos bildēt. Daudzas Jāņa fotogrāfijas tapušas Elitas Patmalnieces dzīvoklī vai tā tuvumā.

"Ja tev šķiet, ka savā dzīvē spēj kaut ko mainīt pats, tad tev tiešām tā tikai šķiet, jo ir skaidrs, ka liktenī jau bez tavas līdzdalības šīs pārmaiņas bija ieplānotas," piebilst Grodums.

UPB galerija atrodas Dzintaru iela 19, Liepāja. Izstāde apskatāma līdz 5. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!