Pakistānas valdības armijas uzbrukumos un amerikāņu bezpilota lidmašīnu uzlidojumus Pakistānas ziemeļaustrumos pēdējās divās dienās iznīcināt vairāk kā 50 kaujinieki, pirmdien vēsta vietējie mediji.

ASV bezpilota lidaparāti pirmdien devuši triecienu pa cilšu apgabalu ziemeļu Vaziristānu netālu no robežas ar Afganistānu. Pēc vietējo mediju informācijas, kas atsaucas uz anonīmiem avotiem armijas izlūkdienestā, lidaparāti izšāvuši trīs raķetes uz automašīnu, kurā braukuši kaujinieki. Nogalināti ne mazāk kā četri cilvēki.

Vienlaikus Pakistānas armijas specvienības ar lauka artilērijas atbalstu iznīcinājušas ne mazāk kā 18 kaujiniekus cilšu apgabalā Badžaurā valsts ziemeļrietumos. Tāpat pirmdien armija iznīcinājusi 11 kaujiniekus cilšu apgabalā Orakzajā. Šī operācija ilgst jau otro dienu.

Pakistānas prese ziņo, ka svētdien armija pavēstījusi par 19 kaujinieku nogalināšanu Orakzā. Tas paveikts, armijas gaisa spēkiem uzbrūkot talibus atbalstošo grupējumu pozīcijām.

Visi šie apgabali ietilpst tā dēvētajā Cilšu zonā, kur nedarbojas Pakistānas likumi un policijas pilnvaras. Kalnu puštunu cilšu plašas autonomijas pamati likti jau 20.gadsimta sākumā, kad to ieviesa britu pārvalde. 1947.gadā izveidotā neatkarīgā Pakistāna šo sistēmu nemainīja, saglabājot kalniešu privilēģijas. Šobrīd Cilšu zonā pastāv septiņas tā dēvētās politiskās aģentūras – sava veida cilšu minivalstis, kas atzīst Pakistānas valdību: Badžaura, Mohmanda, Haibera, Kurama, Orkzaja un Ziemeļu un Dienvidu Vaziristāna.

Šajās pašpārvaldes teritorijās atraduši patvērumu daudzi kaujinieki, kas savulaik Afganistānā karoja talibu rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!