Foto: F64
Saeimas opozīcija ceturtdien iesniegusi parlamenta Prezidijā lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) un lūdz to iekļaut nākamās nedēļas plenārsēdes darba kārtībā.

Iesniegumu parakstījuši Tautas partijas vadītājs frakcijas Māris Kučinskis un deputāti Juris Dalbiņš, Vents Armands Krauklis, Ērika Zommere un Mareks Segliņš, LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš un deputāts Dzintars Jaundžeikars un apvienības "Saskaņas centrs" frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins un deputāti Igors Pimenovs un Andrejs Klementjevs.

Saeimas sekretāra biedrs Klementjevs portālam "Delfi" skaidroja – viņu interesējot sociālā sfēra, un Kampars ir atbildīgs par ekonomikas sildīšanas pasākumiem, taču situācija neuzlabojas. "Bezdarbs stāv uz vietas tikai tāpēc, ka cilvēki izbrauc laukā," sacīja deputāts. Kampars, solot, ka Ekonomikas ministrijas ekonomikas sildīšanas pasākumi reāli uzlabos iedzīvotāju stāvokli, taču tas nenotiekot. Tāpēc Klementjevs nolēmis parakstīt demisijas pieprasījumu un lūdzis to atbalstīt arī frakcijā.

Klementjevs arī norādīja, ka ceturtdien pozīcijas uzvedība bijusi nekorekta. Zinot, ka opozīcijai zālē nav viena deputāta, jo Oskars Kastēns (LPP/LC) ir komandējumā Libānā, koalīcijai vajadzēja ļaut iesniegt Kamparam pieprasījumu par "Parex", lai opozīcija saņemtu ministra atbildes. "Ja viņi domā, ka, apturot pieprasījumu, paglābs Kamparu, tad neko viņi nepaglābs, tikai sarežģīs ar mums attiecības," sacīja Klementjevs.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, septiņas reizes balsojot, neatbalstīja opozīcijas pieprasījumu Kamparam, kurā paustas aizdomas par valsts interesēm neatbilstošu rīcību ar "Parex bankas" aktīviem. Līdz ar to opozīcijai zuda pamats prasīt Kampara demisiju.

TP, LPP/LC un SC Saeimas frakciju deputāti iesniedza pieprasījumu Kaparam, aicinot skaidrot, vai "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošana atbilst valsts interesēm.

AS "Rietumu banka" un "Parex banka" noslēgušas vienošanos par "Parex bankas" meitasuzņēmuma Baltkrievijā "Parex Leasing" pārdošanu. "Parex Leasing" iegādāts ar mērķi paplašināt "Rietumu bankas" līzinga darbības Baltkrievijas tirgū. Mediji vēstīja, ka "Parex" par savu meitasuzņēmumu šobrīd saņēmusi 100 ASV dolārus jeb 56 latus, savukārt otra darījuma daļa kļūs zināma līdz 2012.gada 10.februārim, kad jāveic nākamais maksājums.

Otra darījuma daļa tiks aprēķināta pēc konkrētas formulas - gaidāmie ienākumi no līzinga kompānijas aktīviem līdz 2012.gadam ar 16% atlaidi mīnus esošie un gaidāmie izdevumi ar 16% atlaidi, mīnus kredīta maksājumi. Tostarp izdevumi ir gan nodokļi, gan personāla izdevumi, gan citi saimnieciskie izdevumi, kuru apjoms līgumā nav noteikts. Tomēr līgumā noteikts, ka arī otrā maksājuma daļa nedrīkst būt mazāka par 100 ASV dolāriem.

"Parex" norāda, ka darījums ir izdevīgs, jo ļāvusi uzreiz atgūt 5,8 miljonus ASV dolāru (3,25 miljonus latu), kas iepriekš izsniegti meitasuzņēmumam.

"Parex Leasing" tika izveidota 2004.gadā un specializējas autotransporta un rūpniecības tehnikas līzingā Baltkrievijā. Līdz darījuma noslēgšanai uzņēmums par 100% piederēja "Parex bankas" grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!