Foto: EPA/LETA

ASV biznesa žurnāla "Fortune" sastādītajā pasaules 500 lielāko korporāciju reitingā Krievijas gāzes monopolfirma "Gazprom" atzīta par pasaulē vislabāk pelnošo kompāniju - "Gazprom" tīrā peļņa 2009.gadā bijusi 24,6 miljardi dolāru (13,65 miljardi latu).

Pēc Krievijas enerģijas giganta seko ASV naftas korporācija "Exxon Mobil" ar 19,3 miljardiem dolāru tīrās peļņas un "Industrial&Commercial Bank of China" ar 18,8 miljardu dolāru peļņu.

Tajā pat reitingā "Gazprom" pēc ienākumu līmeņa ieņem gan tikai 50.vietu ar 92,5 miljardiem dolāru, bet pirmo vietu ieņem pasaulē lielākais veikalu tīkls "Wal-Mart Stores", kuram ienākumi pērn bijuši 408,2 miljardu dolāru apmērā.

Pats koncerns lielo atšķirību starp peļņu un ieņēmumiem skaidro ar pārdošanas apjomu kritumu. Tikai Ukraina vien gandrīz uz pusi samazinājusi iepirktās gāzes daudzumu (no 31,7 miljardiem kubikmetru līdz 18,8 miljardiem). Kompānija nav piemērojusi sankcijas par noteiktā gāzes apjoma neiepirkšanu, kas tai, pēc dažādām aplēsēm, izmaksājis no 5,8 līdz 8,5 miljardiem dolāru.

Galvenokārt peļņas pieaugums tiek skaidrots ar to, ka "Gazprom" peļņā ierakstījis ienākumus, ko tas ieguvis aktīvu apmaiņas rezultātā ar Vācijas enerģētikas kompāniju "E.On" - 2009.gadā monopolists apmainīja 25% "Severoņeftegazprom" pret 49% "Gerosgaz" un 67 miljonu eiro lielu kompensāciju. Tas "Gazprom" ienesta 3,2 miljardus dolāru. Tāpat kompānijas finansiālos rādītājus ietekmēja peļņas nodokļa samazināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!