Foto: F64

Iekšlietu ministrija (IeM) asi kritizē valsts pārvaldes funkciju audita ziņojumu, kurā rosināts ietaupīt arī uz policijas rēķina, dēvējot atzinumu par neprofesionālu, un iesaka taupīt, likvidējot Valsts kanceleju.

Ministrija ceturtdien izplatītajā paziņojumā kategoriski iebilst pret funkciju audita darba grupas priekšlikumiem taupīt iekšlietu jomā, "kurā iepriekšējā gadā jau veiktas visas nepieciešamās strukturālās reformas un visi iespējamie samazinājumi".

IeM uzskata, ka audits ir neobjektīvs un neprofesionāls, darba grupas atzinumā nav vērtētas funkcijas pēc būtības, bet pēc vienādiem nosaukumiem, piemēram, piedāvāts visus arhīvus apvienot zem vienas institūcijas, neņemot vērā, ka arhīvu funkcijas būtiski atšķiras.

"Nav iespējams apvienot Kultūras ministrijas arhīvus ar krimināllietu arhīviem. Tāpat nav iespējams apvienot pašvaldības policijas funkcijas ar Valsts policijas funkcijām, jo nav prakses, ka pašvaldības budžets tiktu lietots valsts funkciju veikšanai un otrādi," teikts paziņojumā.

Ziņojumā nav ņemts vērā ekspertu viedoklis, kā arī iepriekšējo reformu rezultāti un vērtējumi, norāda IeM.

Ministrija uzskata, ka auditoru grupa tikai imitējusi darbību, "skaidri zinot, ka neviens no ieteikumiem praktiski dzīvē nav realizējams un tā vienīgās sekas ir uztraukuma radīšana sabiedrībā un nozarēs strādājošajos".

Iekšlietu ministrija piedāvā valsts budžeta līdzekļus ietaupīt uz Valsts kancelejas likvidācijas rēķina, kuras gada budžets ir aptuveni divi miljoni latu, "jo šī struktūra ir vienīgā, kura joprojām dublē citu valsts institūciju funkcijas", teikts ministrijas paziņojumā.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) norāda, ka jau pērn "iekšlietu sistēmā ir jau veiktas 19 gados apjomīgākās strukturālās reformas, kuras tikai tagad sāk iedzīvoties un darboties, tāpēc nav lietderīgi īstenot jaunas reformas pirms iepriekšējo rezultātus un ieguvumus var pilnvērtīgi izvērtēt", portālu "Delfi" informēja ministres padomniece Viktorija Šembele.

"Ministrija noraidīs visus valsts funkciju audita piedāvātos priekšlikumus, jo neuzskatām, ka ir lietderīgi mēnesi pirms vēlēšanām uzsākt vērienīgas reformas, kuru īstenošana ir ilglaicīgs pasākums," norāda ministre. IeM alternatīvais priekšlikums budžeta līdzekļu taupīšanai būs Valsts kancelejas likvidēšana.

Lai gan funkciju audita darba grupas sēdēs piedalījās atbildīgie ministrijas, dienestu un iestāžu speciālisti un vadītāji, "IeM priekšlikumus un viedokli darba grupa noraidīja bez dziļākas analīzes un argumentācijas", norāda ministre.

Jau ziņots, ka, analizējot funkcijas sabiedriskās kārtības un drošības jomā, audita grupa nonākusi pie secinājuma, ka visvairāk – 5,2 miljonus latu jeb 7,6% - var ietaupīt uz policijas rēķina. Ziņojumā piedāvāts izvērtēt iekšlietu dienestu struktūru apvienošanu, kas varētu dot 30% ietaupījumu uz atbalsta funkciju, vadības funkciju un IT sistēmu integrācijas rēķina. Ziņojumā gan atzīts, ka šī varētu būt grūti īstenojama un komunicējama reforma.

Premjers trešdien nosūtīja funkciju audita ziņojumu visām ministrijām, lūdzot līdz pirmdienas pēcpusdienai izteikt savu viedokli par ziņojumā iekļautajiem taupības priekšlikumiem. Ja kāds no darba grupas piedāvājumiem ministrijai nebūs pieņemams, premjers lūdza iesniegt alternatīvus priekšlikumus budžeta līdzekļu ietaupīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!