Foto: Edijs Pālens
Finanšu ministra Einara Repšes (JL) pirmdien ar Finanšu ministrijas (FM) ierēdņu starpniecību izplatītais preses paziņojums, aicinot iedzīvotājus balsot par esošo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL), ir administratīvo resursu izmantošana partijas interesēs, atzīst eksperti.

"Providus" pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka šī ir nepieņemama rīcība, jo finanšu ministrs ir amatpersona. Ministram jānodala sava darbība kā amatpersonai no sevis kā Latvijas pilsoņa, kuram rūp politika.

"Nedrīkst izmantot FM komunikācijas cilvēkus, e-pastu, kontaktu sarakstu, lai sūtītu aģitācijas vēstules. Politiķi nav daudz mācījušies no iepriekš pieļautajām kļūdām. Negribot pārspīlēt viena gadījuma nozīmīgumu, esmu izbrīnīta par to, cik klaji un neprofesionāli tas izdarīts. Repše savu partiju šādā veidā, varbūt negribot, "paliek zem sitiena". Šāda rīcība nav ne pieļaujama, ne ētiska. Man nav saprotams, kādēļ politiķi vēl aizvien izmanto savu amatu tik klajai aģitācijai," sacīja Kažoka.

Viņa uzskata, ka FM būtu jāatvainojas un jāpārliecina sabiedrība, ka tā spēj atšķirt profesionālas lietas no partejiskas aģitācijas un vairāk šādus e-pastus nesūtīs. Kažoka šaubās, vai Repše ar šādu rīcību cerējis ietekmēt kāda vēlētāja viedokli. Šeit varētu pat domāt, vai viņš tīšām nav vēlējies "iegriezt" savai partijai, jo izpildījums nav profesionāls.
Arī "Delnas" pētniece Līga Stafecka uzskata, ka Repše izmantojis valsts līdzekļus politiskajā darbībā, kamēr šāda veida aģitācijai būtu jānotiek caur partijas resursiem. "Ja viens ministrs izmanto ministrijas darbiniekus, sanāk tā, ka viņš ar valsts rokām aicina balsot par kādu konkrētu partiju, kas nav pieļaujams. Šādi rīkojoties, tiek radīta nevienlīdzīga situācija, salīdzinot ar politiskajām partijām, kurām nav šādas iespējas. Tas liecina, ka viņi pārkāpj godīgas un vienlīdzīgas priekšvēlēšanu kampaņas principus, kurus paši ir akceptējuši," uzskata Stafecka.

Repše, kurš jau paziņojis par aiziešanu no lielās politikas pēc Saeimas vēlēšanām, šodien ar FM ierēdņu starpniecību izplatījis preses paziņojumu, aicinot iedzīvotājus balsot par Dombrovski.

Ministrs un viņa pārstāvji kategoriski noliedz, ka tiktu izmantots administratīvais resurss, lai arī elektroniskais pasts sūtīts no FM, turklāt nemaz netiek slēpts, ka tā sagatavošanā un izsūtīšanā palīdzējuši ierēdņi. Elektroniskā pasta noformējumā izmantoti FM rekvizīti.
Repšes preses pārstāvis Aleksis Jarockis apgalvoja, ka paziņojumu sagatavojis pats ministrs un kopā ar ministrijas Komunikāciju nodaļu tas esot nosūtīts no ministra elektroniskās pasta adreses.

Jarockis uzsvēra, ka tas esot parasts preses paziņojums, kurā, līdzīgi kā citos, ministrs pauž savu viedokli par aktuālu tēmu. Tas nekādā mērā neesot uzskatāms par administratīvā resursa izmantošanu savā labā.

"Viņam kā vēlētājam ir tiesības paust savu viedokli," vairākkārt sacīja ministra pārstāvis, gan nepaskaidrojot, kāpēc tas darīts, izmantojot no valsts līdzekļiem uzturētās FM Komunikācijas nodaļas starpniecību.
Repšes izsūtītais paziņojums sākas ar nepārprotamu aicinājumu vēlētājiem - "Aicinu balsot par Valdi Dombrovski!".

"Aicinu katru Latvijas pilsoni doties uz vēlēšanām un nobalsot par mūsu valsts nākotni. Es pats balsošu par Valdi Dombrovski, es balsošu par vienotību un attīstību. Valdis Dombrovskis kā Latvijas patriots ir pierādījis, ka ir gatavs pašaizliedzīgi strādāt tēvzemes labā pat visgrūtākajos apstākļos," uzsver Repše.

Viņš atgādina, ka tad, kad Dombrovskis uzņēmās valdības veidošanu, bija nepieciešams izvest valsti no krīzes un labot daudzas iepriekšējo valdību pieļautās kļūdas. "Tā bija grūta misija, bet Valdis ar šo darbu ir lieliski ticis galā. Viņam jāstrādā tālāk!" uzsvērts Repšes paziņojumā.

"Es uzskatu, ka Valdis Dombrovskis pārliecinoši ir labākais Ministru prezidents Latvijas pēckara vēsturē, un arī šobrīd politiskajā spektrā viņam nav līdzvērtīgu konkurentu. Dārgo vēlētāj, Tava balss šajās vēlēšanās būs ļoti nozīmīga. Tā var būt izšķiroša, lai atbalstītu Latvijas izaugsmi godīgas un pragmatiskas valdības vadībā. Ja spēsim veikt nepieciešamās reformas, Latvija izkļūs no krīzes krietni stiprāka, nekā tā ir bijusi līdz šim. Jau tagad par Latviju starptautiski runā nevis kā par krīzes skartu zemi, bet gan kā par paraugu citām Eiropas Savienības valstīm," teikts paziņojumā.

"Šis ir nozīmīgs brīdis. Tas izšķirs, vai esam spējīgi turpināt mūsu valsts attīstību jaunā kvalitātē, kompetentas un izlēmīgas valdības vadībā. Aicinu balsot par Valdi Dombrovski!" paziņojuma nobeigumā saka Repše, to apliecinot ar savu parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!