Foto: LETA

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izmantojis savas Prokuratūras likumā paredzētās tiesības un izveidojis jaunu specializēto prokuratūras iestādi - Narkotiku nelegālas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūru, kas darbību sāks šodien.

Par jaunizveidotās prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāju iecelts Ivars Žubulis, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Iestāde atradīsies Dzirnavu ielā 113, kur atrodas virkne citu prokuratūras iestāžu.

Narkotiku nelegālas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūra būs rajona līmeņa prokuratūra, tajā ir paredzētas 20 prokuroru štata vietas. Darbu jaunizveidotajā prokuratūrā sāks prokurori no rajonu prokuratūrām, kuri ir pauduši vēlēšanos strādāt Rīgā, un vairāku nozaru specializētās prokuratūras prokurori, kuri jau ir specializējušies narkotisko vielu nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanā.

Prokurori veiks uzraudzību, kriminālvajāšanu un uzturēs apsūdzību tiesā lietās par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti Rīgas tiesas apgabala teritorijā. Savukārt visā valsts teritorijā noziedzīgus nodarījumus, kas ir saistīti ar narkotisko vielu nelegālo apriti, izmeklēs attiecīgās teritoriālās prokuratūras struktūrvienības.

Šāds funkciju sadalījums ļaus ekonomēt finanšu līdzekļus, jo prokuroriem nebūs jādodas uzturēt valsts apsūdzību citu reģionu tiesās, kā arī radīs iespēju prokuroriem papildus apgūt nepieciešamās zināšanas tieši konkrēto noziedzīgo noziegumu izmeklēšanā.

Vairāku nozaru specializētajai prokuratūrai ir mainītas un papildinātas funkcijas, uzliekot par pienākumu pildīt prokuroru funkcijas nelikumīgi represēto personu reabilitācijā.

Reorganizēta ir arī Muitas lietu prokuratūra, tās funkcijas sadalot rajona prokuratūrām reģionos un Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti Rīgas tiesas apgabala teritorijā.

Reorganizēto rajona līmeņu specializēto prokuratūru virsprokurori darbu turpinās apgabala līmeņa prokuratūrās prokuroru amatos.

Atzinību par specializētās prokuratūras izveidi, kas turpmāk veiks narkotiku nelegālās aprites noziegumu izmeklēšanu, paudusi arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība").

Kā aģentūru LETA informēja viņas padomniece Kristīne Liepa, tā kā narkotisko vielu nelegālās aprites apkarošanas jautājums arī šogad būs viena no Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas prioritātēm, ministre atzinīgi vērtē to, ka turpmāk ar šo lietu izmeklēšanu nodarbosies specializētās prokuratūras darbinieki.

"Prokuratūra ir tā iestāde, kas pārsvarā strādā ar policijas darba rezultātiem, tādēļ no savas puses varu teikt, ka policija centīsies, lai izmeklēšanas gaitā paveiktais darbs ir kvalitatīvs, jo arī mums ir svarīgi, lai izmeklētās lietas pēc iespējas ātrāk nonāktu tiesā," norāda Mūrniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!