Foto: Itar-Tass/Scanpix

Ķīna saglabā apdzīvotāks valsts statusu. Ķīnas tautas Republikas iedzīvotāju skaits 2010. gada beigās ir bijis 1,341 miljards un gada laikā palielinājies par 6,5 miljoniem, informē Ķīnas Nacionālais statistikas birojs.

Ķīna arvien saglabā vislielākā iedzīvotāju skaita īpašnieces statusu, taču paredzams, ka nākamo 14 gadu laikā to apsteigs Indija. Tajā pašlaik mitinās mazāk par 1,2 miljardiem iedzīvotāju, taču to skaita pieauguma temps ir lielāks nekā Ķīnā

Ķīnas statistiķi ziņo, ka pērn audzis ne tikai iedzīvotāju skaits, bet arī viņu vidusmēra labklājība pieaugusi par vairāk nekā 10 %. IKP uz vienu iedzīvotāju 2010. gadā lauku apvidos bijis 5919 juaņi (514 lati) jeb par 10,9% vairāk nekā 2009. gadā, savukārt pilsētu iedzīvotāju vidējie ienākumi pieauguši par 7,8 % un bija 19,109 juaņi (1528 lati) uz cilvēku.

Iepriekš ziņots, ka Indijā 2025 gadā būs 1,396 miljardi iedzīvotāju, līdz ar to būs apsteigta Ķīna, kur iedzīvotāju skaita pieaugums ir mērenāks.

Ķīnā, kur kopš 1980.gada ir ieviesta "viena bērna politika", vienai sievietei dzīves laikā dzimst 1,5 bērni, salīdzinot Indijā - 2,7 bērni. Tiesa, tā dēvētais auglības rādītājs sarucis arī Indijā, izglītības un urbanizācijas līmenim kļūstot augstākam.

Demogrāfiskā pārmaiņa var atstāt iespaidu arī uz Āzijas lielvalstu tautsaimniecībām, kas patlaban ir starp pasaulē straujāk augošajām.

Ķīna pieredzējusi straujāku izaugsmes kāpumu nekā Indija, tās jaunatnei plūstot uz rūpniecības centriem, kas piegādā eksportpreces visai pasaulei. Tomēr tuvākajos gados Ķīnā gaidāms, ka darbaspēka skaits saruks, bet pensionāru - masveidā palielināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!