Foto: DELFI

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) atbalstījusi divu biomasas termoelektrostaciju (TES) būvniecību Latvijā un Igaunijā, piešķirot 34,4 miljonus eiro (24 miljonus latu) lielu aizdevumu, aģentūru BNS piektdien informēja ERAB.

Banka vēstī, ka piešķīrusi aizdevumu vienam no Igaunijas lielākajiem koka palešu ražotājiem "Graanul Invest". Tas palielinās zaļās enerģijas ražošanas apmērus Baltijas valstīs un ir turpinājums bankas investīcijām ilgtspējīgā enerģijas infrastruktūrā šajā reģionā.

Aizdevums paredzēts divu TES, kurās izmanto biomasu, būvniecībai Latvijā un Igaunijā. Katras TES jauda būs 6,4 megavati elektrības un 15 megavati siltuma, norāda ERAB, piebilstot, ka finansējums paredzēts arī "Graanul Invest" enerģijas izmantošanas efektivitātes uzlabošanai, uzlabojot uzņēmuma palešu ražošanas efektivitāti.

Projekts ir nozīmīgs turpinājums pērn sāktajām ERAB investīcijām Baltijas enerģētikas nozarē, kad tika piešķirtas investīcijas lielākiem infrastruktūras projektiem, lai daļēji aizstātu tās enerģijas ražošanas jaudas, kas tika zaudētas, slēdzot Ignalinas atomelektrostaciju (AES), uzsver ERAB.

Projekts ne tikai palielinās Igaunijas un Latvijas enerģijas ražošanas jaudas, bet arī būs nozīmīgs, lai palielinātu atjaunojamās enerģijas daļu kopīgajā abu valstu energotirgū.

"Atjaunojamās enerģijas attīstības veicināšana ir viena no galvenajām ERAB prioritātēm Baltijas valstīs. Šis projekts dažādos vietējās enerģijas ražošanu Igaunijā un Latvijā, kā arī būs veiksmīga zaļās enerģijas biznesa piemērs," teica ERAB Enerģētikas nodaļas direktore Nandita Paršada.

ERAB nesen piešķīra finansējumu biomasas TES būvniecībai Polijā un sola turpināt šādu projektu atbalstīšanu visā savas darbības reģionā.

"Vēlamies pateikties ERAB par šo divu moderno un efektīvo TES Igaunijā un Latvijā finansēšanu, kas ir palīdzība "Graanul Invest" paplašināšanās stratēģijas īstenošanā, uzlabojot kompānijas darbības efektivitāti," klāstīja "Graanul Invest" izpilddirektors Rauls Kirjanens.

Kopš ERAB sāka darbību Baltijas valstīs, tā jau ir investējusi 1,6 miljardus eiro (1,1 miljardu latu) Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kopumā īstenojot 230 projektus korporatīvajā, finanšu, enerģētikas un infrastruktūras nozarēs.

ERAB  dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

ERAB  pieder 61 valstij un divām starpvaldību institūcijām. Tā piešķir finansējumu galvenokārt privātajam sektoram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!