Foto: Publicitātes foto
Līdz ar pēdējām šīs sezonas izrādēm "Agrā rūsa" Valmieras drāmas teātrī 21. maijā Apvienība "Ars Nova" sadarbībā ar iepriekšējo muzikālo projektu autoru, komponistu Jāni Lūsēnu nodibināja muzikālo teātri "Ars Nova".

Muzikālais teātris, turpinot aizsāktās tradīcijas un balstoties uz veiksmīgā pilotprojekta - mūzikla "Agrā rūsa" panākumiem, novērtējot skatītāju prasības un tematiku, kā arī izvēloties nacionālos autorus un apzinoties žanra iedarbības spēku, apvienojās turpmākiem muzikāliem jaundarbiem.

Komponists Jānis Lūsēns un producente Anda Zadovska nosaukumu muzikālajam teātrim izvēlējušies apzināti, jo līdzšinējā sadarbībā ar Apvienība "Ars Nova" tika realizēti veiksmīgi visi muzikālie projekti – Jāņa Lūsēna Jubilejas koncerti Latvijas Nacionālajā operā, koncertprogrammas ar latviešu dzejnieku Kārļa Skalbes, Plūdoņa, Aspazijas, Māras Zālītes, Imanta Ziedoņa u.c. vārdiem "Mazu brīdi pirms", "Zelta sirds", "Tautas laiks", "Tas vārds", "Pacel acis", kā arī mūzikls "Agrā rūsa", kas vienā sezonā tika nospēlēts 34 reizes un pulcējis ap 15 000 skatītāju.

Jaundibinātais muzikālais teātris "Ars Nova" balstīsies uz jaunrades brīnumu, katru jaunu projektu realizējot bez ierobežojumiem, jo nebūs atkarīgs no trupas un stacionāras skatuves un spēles vietas. Ikkatram iestudējumam iecerēts piesaistīt muzikālo izrāžu prasībām visatbilstošāko radošo grupu un lomu atveidotājus, kā arī būt neatkarīgiem no kultūras politiskās vides. Muzikāla teātra pamatuzdevums un misija kultūras aspektā - apzināties un novērtēt latvisko identitāti, kā galvenās pamatvērtības nosakot tematiku un skatītājus, pretstatot augstākā mērķa apzināšanos iesīkstējošu kultūras institūciju darbības nodrošinājuma garantam.

Jau septembrī muzikālais teātris "Ars Nova" aicinās skatītājus apmeklēt Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperu "Kaupēn, mans mīļais". Jauniestudējumā Kaupēna lomu jau pašlaik apgūst Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs. Muzikālais teātris kā pirmo izvēlējies rokoperu "Kaupēn, mans mīļais", jo tā laika – 1999. gada paralēles ar mūsdienām ir ļoti ciešas - gan tolaik, gan šodien nozīmīga ir nacionālās identitātes piederības svētīgā enerģijas apzināšanās un nacionālās kultūras dzīvotspēja. Pirmizrādes rokoperai "Kaupēn, mans mīļais" skatāmas 3. septembrī Jelgavas Kultūras namā un 18. un 19. septembrī Valmieras drāmas teātrī.

Decembrī muzikālais teātris "Ars Nova" aicinās mazos skatītājus un ģimenes Rīgas Kongresu namā apmeklēt Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes muzikālo pasaku "Sniega karaliene". Darbs pie mūzikla noritēs visu vasaru, lai gada nogalē tas piedzīvotu jaundarba pirmatskaņojuma brīnumu, iepriecinot mazos skatītājus ar jaunu mūziklu. Muzikālais iestudējums iecerēts vizuāli un muzikāli krāšņs piedzīvojums bērniem gan skolu brīvlaikā, gan turpmāk plānotajās viesizrādēs Jelgavas kultūras namā un citos Latvijas reģionos.

Biļetes uz abiem Muzikālā teātra "Ars Nova" jauniestudējumiem būs pieejamas "Biļešu Paradīzes" kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!