Foto: LETA
Valdība otrdien bez diskusijām iecēla pašreizējo policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku, ģenerāli Intu Ķuzi par Valsts policijas šefu.

Šim amatam viņu virzīja iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, izvērtējot Ķuža un VP priekšnieka vietnieka Guntara Marķitāna kandidatūras. Štokenbergs pagājušajā nedēļā pēc sava lēmuma paziņošanas norādīja, ka abi kandidāti strādās tandēmā, lai kopīgi risinātu problēmas policijā, un Ķuža iecelšana par priekšnieku esot vairāk formāla.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone pirms valdības lēmuma aicināja Ministru kabinetu atbalstīt Ķuzi VP vadītāja amatā, jo Ķuzis ir savas jomas profesionālis.

Jau ziņots, ka jauns policijas šefs jāmeklē, jo Štokenbergs nolēma pašreizējo policijas šefu Arti Velšu pārcelt Valsts policijas koledžas direktora amatā.

Ministrs uzskatīja, ka Velšam nav pietiekama autoritāte, lai vadītu policiju, turklāt ministru neapmierināja VP šefa iesniegtie priekšlikumi policistu atalgojuma reformai. Velša darbību policijas vadībā kritizēja arī bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), atzīstot, ka ir kļūdījusies, šā gada sākumā izvirzot viņu šim amatam.

Velšs savukārt atzina, ka Štokenberga rīkojums viņam bija pārsteigums.

VP Koledžas direktora amats kļuva vakants, jo martā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem finansējuma izlietošanā no amata uz laiku atstādinātais koledžas direktors Aigars Evardsons nolēmis doties pensijā.

Velšs par policijas priekšnieku kļuva tikai šī gada janvārī. Iepriekšējais VP priekšnieks Valdis Voins pērn gada nogalē iesniedza atlūgumu, lai pārietu darbā uz jaunveidojamo Ostas policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!