Foto: LETA
Latvijas Hipotēku bankas pārdošanas darījums varētu nest no 27 līdz 110 miljonu latu lielus zaudējumus, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

"Hipotēku bankas" pārdošanas konsultants SEB ENSKILDA izstrādājis divus scenārijus, ar ko valstij jārēķinās banku pārdodot pa daļām. Un tie abi sola zaudējumus.

Kā vēsta raidījums, ir izstrādāti divi scenāriji – optimistiskais un pesimistiskais. Ja ar bankas pārdošanu veiksies labi, tad tie būs gandrīz 28 miljoni latu (27 947 000 Ls). Pesimistiskajā scenārijā – zaudējumi var sasniegt 110 miljonus latu (110 833 000 Ls). No šiem zaudējumiem izvairīties nevarot, jo iepriekšējās valdības apsolīja Eiropas Komisijai, ka Hipotēku bankas vietā veidos attīstības banku un pārējo – komercdaļu – pārdos.

Latvijas Banka uzskata, ka krīzes laika vienošanos vajadzēja censties mainīt, jo šogad Hipotēku banka atkopās un sāka strādāt ar peļņu. Sanāk, ka valsts rīkojas nesaimnieciski – gluži kā auto tirgotājs, kurš labu automašīnu izpārdod rezerves daļās un iedzīvojas zaudējumos. Kā apgalvo finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), viņa padotie esot mēģinājuši runāt ar komisiju, bet bez panākumiem.

"Visticamāk tas bija izdarāms pašā sākumā, bija mēģinājumi, bet viņi bija nesekmīgi. Un jāsaprot, ka Eiropas Komisijai ir ļoti grūti argumentēt, jo viņa izmanto citās valstīs esošo praksi, kur viņi reāli šīs bankas ir vai nu piespiedu kārtā likvidējuši vai pārveidojuši. Viņi negrib kaut kāda veida izņēmumus Latvijā veikt. Protams, vienmēr būs vieglāk paņemt veselu esošo banku un mēģināt atrast pircēju," skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka šobrīd ar Eiropas Komisiju strīdēties vairs nav laika – lēmuma pieņemšana valdībā tapusi pārāk ilgi, komisijai solīts darbus paveikt vēl šogad un tāpēc ir jāsteidzas.

Konsultanta ieteikumi ir tikai rekomendējoši - viņi, sniedzot padomus, nekādu atbildību neuzņemas. Bet atalgojums par padomu sniegšanu ir noslēpums. ENSKILDA saņem cietu ikmēneša maksu un pēc bankas daļu pārdošanas viņiem pienāksies procenti no darījumu summas. Cik tas - ir ne banka, ne konsultants neatklāj.

Darījums ar "Hipotēku banku" tieši skars arī premjeru Dombrovski. Viņa sievas Ārijas Dombrovskas un premjera juridiskās padomnieces Sandras Bukanes vīra uz pusēm piederošajai kompānijai SIA Land Development Hipotēku bankā ir 1,1 miljonu latu (1155339Ls) liels kredīts, kas ņemts rindu māju projekta būvniecībai. Krīzes laikā mājas pārdot neizdevās un nu projekts ir iesaldēts. Tas premjeram neesot bijis šķērslis lemt par Hipotēkas bankas sadali un sievas biznesa saistības neesot bijušas par pamatu, lai viņš sevi no lēmuma pieņemšanas atstatītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!