Foto: Reuters/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele vienojušies par strukturālu izmaiņu veikšanu Eiropas Savienības (ES) funkcionēšanu reglamentējošos aktos, pirmdien informē raidsabiedrība BBC.

Kā norādījis Sarkozī, šie pasākumi paredz  jauna dibināšanas līguma noslēgšanu 27 ES dalībvalstīm un 17 eirozonas dalībniecēm.

 "Mums ir nepieciešamas strukturālas pārmaiņas," paziņojusi Merkele, norādot, ka pašreizējo līgumu ietvaros šīs reformas neesot iespējamas.

Francijas un Vācijas piedāvājums tiks nosūtīts ES prezidentam Hermanim Van Rompejam.  Sarkozī, precizējis, ka viens no priekšlikumiem paredz automātisku sankciju noteikšanu dalībvalstīm, kuru budžeta deficīts pārsniedz 3% no iekšszemes kopprodukta (IKP).

Tiek ierosināts arī likumdošanā noteikt "zelta principu", kas ļautu dalībvalstu konstitucionālajām tiesām kontrolēt budžeta disciplīnas ievērošanu. 

Sarkozī un Merkele arī iestājas par regulāru ikmēneša eirozonas "galotņu tikšanos", lai tā pildītu "zonas valdības funkcijas".

Kā ziņots,  vairāku eirozonas valstu, pirmām kārtām Grieķijas un Itālijas parādu krīze, šobrīd apdraud vienotās Eiropas valūtas pastāvēšanu un pat visas ES saglabāšanas ideju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!