Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas armijas artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā sestdienas naktī nogalināti vairāk nekā 200 cilvēku, paziņojuši cilvēktiesību aktīvisti un opozīcija.

Organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" Londonā informēja, ka Homsā, kur notikuši vieni no lielākajiem protestiem pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, nogalināti 217 cilvēki. Opozīcijas Sīrijas Nacionālā padome paziņoja, ka dzīvību zaudējuši 260 cilvēki.

Vissmagākā apšaude notikusi Homsas Halidijas rajonā. Pēc iedzīvotāju stāstītā, apšaude ar artilēriju un mīnmetējiem sākusies piektdien astoņos vakarā, un sagrautas vismaz 36 mājas, kurās atradušies cilvēki.

Sīrijas valdība sestdien noliedza, ka armija apšaudījusi Homsu.

Valdība "noliedz, ka armija apšaudījusi zināmus Homsas rajonus, kā melīgi apgalvo televīzijas stacijas, kuras mudina" uz vardarbību, ziņoja valsts informācijas aģentūra SANA. "Civiliedzīvotāji, kurus rāda satelīttelevīzijas stacijas, ir pilsoņi, kurus nolaupīja un nogalināja bruņoti kaujinieki," teikts SANA ziņā.

Protestējot pret apšaudi Homsā, simtiem Sīrijas opozīcijas atbalstītāju naktī un sestdienas rītā pulcējās pie Sīrijas vēstniecībām ārvalstīs, uzbrūkot vairākām vēstniecībām.

Vairāki simti protestētāju iebruka Sīrijas vēstniecībā Kuveitas galvaspilsētā Kuveitā, nodarīja tai postījumus un norāva karogu. Sadursmēs starp protestētājiem un Kuveitas drošības spēkiem ievainoti vairāki cilvēki. Vairāki protestētāji aizturēti.

Saniknots pūlis iebruka Sīrijas vēstniecībā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, salaužot mēbeles un pielaižot uguni vairākās vietās.

Apmēram 50 cilvēku iebruka Sīrijas vēstniecībā Grieķijas galvaspilsētā Atēnās, izsitot tai logus. Policija aizturēja 13 cilvēkus - 12 Sīrijas un vienu Irākas pilsoni.

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā apmēram 100 sīriešu apmētāja Sīrijas vēstniecību ar akmeņiem, izsitot tai logus. Policija aizturēja piecus cilvēkus, kuri mēģināja ielauzties vēstniecībā.

Pie Sīrijas vēstniecības ASV galvaspilsētā Vašingtonā pulcējās protestētāji, kuri skandēja: "Sīrija drīz būs brīva!"

ANO Drošības padomes sēdē sestdien Ņujorkā plānots balsot par rezolūcijas projektu, kurā atbalstīts Arābu līgas miera plāns, kas paredz, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodod savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiek izveidota nacionālas vienotības valdība. Krievija ir paziņojusi, ka tā nevar atbalstīt rezolūciju, kas paredz režīma maiņu Sīrijā, un kurā nav konkrēti norādīts, ka Drošības padome neatbalstīs ārvalstu intervenci Sīrijā. Krievijai ir veto tiesības Drošības padomē.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs intervijā televīzijai sestdien teica, ka "ja viņi [Rietumi] grib vēl vienu skandālu Drošības padomē, mēs viņus nevaram aizkavēt. [Rezolūcijas] projekts mūs neapmierina un es ceru, ka tas netiks nodots balsošanai."

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!