Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) pirmdien nosūtītajā vēstulē brīdinājusi SIA "Man – Tess" par iespēju apturēt naftas produktu pārkraušanu Tvaika ielā 7a un Tvaika ielā 7k-1, Kundziņsalā, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Šāds lēmums pieņemts, jo "Man–Tess" atkārtoti pārkāpis noteiktās vides prasības saistībā ar gaisa piesārņošanu un uzņēmumam izvirzītos nosacījumus naftas produktu pārkraušanā.

Pērn vienreiz "Man-Tess" piemērots 1000 latu administratīvais sods par gaisa piesārņošanu ar naftas produktiem. Savukārt šogad uzņēmums par saimnieciskās darbības neatbilstību atļaujas nosacījumiem un vides aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumiem sodīts trīs reizes gandrīz 3000 latu apmērā.

Pašlaik vēl administratīvajā lietvedībā atrodas divas maija beigās uzsāktas lietas par gaisa piesārņošanu un atļaujas nosacījumu pārkāpšanu, norāda VARAM.

"Man – Tess" līdz 8.jūnijam VVD ir jāiesniedz pasākumu plāns ar iecerētajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem un citiem pasākumiem, kuru īstenošana mazinās smakas un nodrošinās pieļaujamo gaisu piesārņojošo normu ievērošanu. Ja uzņēmums līdz norādītajam termiņam neiesniegs šādu plānu, VVD lems par "Man – Tess" iekārtu darbības apturēšanu Tvaika ielā 7a un Tvaika ielā 7k-1, Kundziņsalā, Rīgā.

VARAM gan norāda, ka "Man-Tess" maija beigās iesniedzis ministrijā indikatīvu pasākumu plānu, lai uzlabotu Sarkandaugavā dzīvojošo tiesības elpot nepiesārņotu gaisu. Plānā uzņēmuma apņemas īstenot vairākus organizatoriskus un tehniskus pasākumus darbības kontrolei un nepilnību novēršanai. VARAM sagaida, ka visi šie pasākumi tiks iekļauti pasākumu plānā, kuru uzņēmums iesniegs VVD Lielrīgas RVP.

"Delfi" jau ziņoja, ka naktī no aizpagājušās piektdienas, 25.maija, uz sestdienu, 26.maiju, Sarkandaugavas iedzīvotājus pārsteidza spēcīga smaka, kas nākusi no Rīgas brīvostas teritorijas, kur esot pārkrauti naftas produkti. Smakas izraisīšanā tiek vainots SIA "Man – Tess".

VVD portālam "Delfi" iepriekš atzina, ka tik lielu vēzi izraisošā benzola pārsniegumu mērierīce Tvaika ielā 44 līdz šim nav uzrādījusi. Proti, benzola koncentrācija Sarkandaugavā naktī uz 26.maiju sasniedza 310 mikrogramus uz kubikmetru, vairāk nekā 60 reizes pārsniedzot maksimāli pieļaujamos 5 mikrogramus uz kubikmetru.

VVD arī norādīja, ka pērn un arī šā gada pirmajā ceturksnī nepārtrauktā monitoringa stacija Tvaika ielā 44 fiksējusi benzola pārsniegumu – maksimāli pieļaujamo 5 mikrogramu uz kubikmetru vietā pērn konstatēti vidēji 7,5 mikrogrami uz kubikmetru. Tāpēc VVD martā aicināja daudzus Rīgas brīvostā strādājošus uzņēmumus iesniegt savus plānus smakas problēmas risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!