Foto: Reuters/Scanpix
Irāna ir sagatavojusi rīcības plānu ārēja uzbrukuma gadījumā, kurš paredz dažu minūšu laikā pēc tā sākuma iznīcināt 35 tuvākās ASV militārās bāzes, trešdien paziņojis Islāma revolūcijas sardzes korpusa aerokosmiskās vienības komandieris ģenerālis Amirs Ali Hadžizade, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

"Mēs izdomājām, kā izvietot raķetes, kurām jāiznīcina visas šīs bāzes pirmo minūšu laikā pēc uzbrukuma," ģenerāli citē Irānas informācijas aģentūra FARS. Ģenerālis precizēja, ka runa ir par ASV militārajiem objektiem, kuri izvietoti apkārt Irānai, bet nenosaucot, kādā attālumā no tās. "Visas šīs bāzes atrodas mūsu raķešu darbības laukā," piebilda Hadžizade.

Irānā nedēļas sākumā notikušās militārās mācības bijušas veltītas arī tam, lai sagatavotos raķešu triecienam pa pretinieka aviobāzi, norādīja ģenerālis.

Mācību laikā izšautās raķetes veiksmīgi iznīcināja visus norādītos mērķus, iepriekš paziņoja Islāma revolūcijas sardzes korpusa komandiera vietnieks Hoseins Salami.

Jau vēstīts, ka otrdien Irānā vērienīgu militāro mācību "Lielais pravietis 7" laikā palaistas raķetes, to skaitā ballistiskās, kuras varētu sasniegt Izraēlu. Pa nosacītajiem mērķiem tika izšauti desmitiem dažādu tipu un darbības rādiusa raķešu, to skaitā ballistiksās "Shahab 1", "Shahab 2" un "Shahab 3".

Iepriekš Irānas pārstāvji informēja, ka par raķešu mērķiem izmantos nosacītā ienaidnieka armijas bāzu maketus, kas izvietoti tuksnesī valsts ziemeļos.

Raķete "Shabab 3", kuras darbības rādiuss ir aptuveni divi tūkstoši kilometru, dod Irānai iespēju apdraudēt mērķus Izraēlā un ASV militārās bāzes tuvajos austrumos, vēsta mediji. Citu mācībās izmantoto raķešu darbības rādiuss ir no 200 līdz 750 kilometriem.

Mlitārās mācības sākās pirmdien un noslēdzās trešdien. Mācībās piedalījās elitārais Islāma revolūcijas sargu korpuss, kurš nepkaļaujas Irānas bruņotajiem spēkiem. Mācības notiek laikā, kad stājies spēkā Eiropas Savienības (ES) noteiktais embargo Irānas naftai.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!