Foto: Zvaigzne ABC
Atzīmējot dzejnieka Ojāra Vācieša 79. gadskārtu, apgāds "Zvaigzne ABC" laidusi klajā apjomīgu dzejnieka lirikas izlasi, ko apkopojusi viņa šopavasar mūžībā aizgājusī dzīvesbiedre Ludmila Azarova kopā ar literatūras pētniecēm Viju Kaņepi un Ildzi Krontu.

Izlases atvēršanas svētki notiks tieši dzejnieka 79. dzimšanas dienā, 13. novembrī, plkst. 11.15 Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē. Izlases atvēršana notiks Latvijas Universitātes un Latvijas Zinātņu akadēmijas rīkotās konferences "Ojārs Vācietis un viņa laiks latviešu rakstniecībā" ietvaros. Sarīkojumu vada Vija Beinerte, piedalās Vilis Daudziņš, Mārtiņš Brauns, Vija Kilbloka, Ildze Kronta, Vija Kaņepe, Imants Auziņš.

Grāmatas priekšvārdā, kam dots zīmīgs virsraksts "Ojārs Vācietis – saprastais, pārprastais, neizlasītais", Ludmila Azarova raksta, ka šī "būtībā ir pirmā Ojāra Vācieša dzejas izlase, kas secībā un konceptuāli vienoti, bez dīvainiem baltiem plankumiem (no šāsdienas lasītāja viedokļa) un vēstījuma pārrāvumiem (..) aptver autora daiļradi visā mūža garumā – no romantiskas jūsmas un pasaules lāpīšanas līdz nežēlīgiem patiesības mirkļiem pēdējo gadu dzejoļos".

Izlasi veido trīs plašas daļas: katrā sakopota konkrētā laikposmā sarakstītā dzeja, bet tikai pirmajā un nedaudz arī otrajā lasītājs sastapsies ar tiem darbiem, kurus var saukt par klasiskiem un vispārzināmiem Vācieša personības raksturotājiem, jo lielākā daļa dzejoļu, kas iekļauti šajā izlasē, dzejnieka dzīves laikā nav tikuši publicēti.

Vērienīgajā izlasē, kā raksta Ludmila Azarova, "sastādītāji centušies restaurēt dzejnieka patieso un nepārtraukto radošo ceļu, veidojot grāmatu bez izrautām lapām". Būtībā tā ir dzejnieka autobiogrāfija, kas uzrakstīta saistītā valodā, un vienlaikus arī laikmeta portretējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!