Foto: EPA/LETA
Starptautiskā auditorkompānija "Ernst&Young" prognozē, ka eiro ieviešana Latvijā sekmēs ekonomikas izaugsmi, tādēļ nākamgad iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 4,2%, bet 2015. gadā – pat par 5,2%.

Savukārt turpmākajos gados "Ernst& Young", balstoties uz savu eirozonas ekonomiku pētījumu "Eirozonas ekonomikas prognoze", paredz Latvijai 5% lielu IKP pieaugumu. Tādējādi Latvija varētu arī turpmākajos gados saglabāt Eiropas straujāk augošās ekonomikas statusu.

"Ernst& Young" pētnieki paredz, ka eiro ieviešana atstās pozitīvu ietekmi uz ilgtermiņa investīciju ieplūdi, jo investoriem zudīs šaubas par valūtas stabilitāti. Tāpat eiro ieviešanas iespaidā mazināsies gan uzņēmumu, gan privātā sektora aizņēmumu procentu likmes.

Latvija kļūšot pievilcīgāka arī Austrumu kaimiņiem, kuri meklēs eksporta ceļus uz eirozonu.

Tāpat, ņemot vērā eksporta pieprasījumu, nākamgad pieaugums tiek prognozēts arī iekšzemes investīciju līmenim.

"Jaunākais eirozonas pētījums Latvijai paredz būtiskus ieguvumus no eiro ieviešanas, it sevišķi investīciju jomā. Tomēr mums jāraugās, lai valūtas maiņa gadu mijā nerada papildu mākslīgu spiedienu uz cenu līmeni, jo jāatceras, ka inflācija jebkurā gadījumā būs straujas tautsaimniecības izaugsmes blakusparādība. To nevajadzētu veicināt vēl arī ar negodprātīgu tirgotāju rīcību cenu izteiksmes nomaiņā no latiem uz eiro," komentējot pētījuma rezultātus, pauž "Ernst&Young Baltic" partneris Guntars Krols.

Latvija eirozonai plāno pievienoties no 2014. gada 1. janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!