Foto: AP/Scanpix

Svētdien spāņu futbola grands "Real Madrid" paziņoja, ka par rekordlielu summu no "Tottenham Hotspur" iegādājās velsiešu pussargu Garetu Beilu.

Iepriekšējais futbola pāreju rekords bija 80 miljoni sterliņu mārciņu, ko par Krištianu Ronaldu pāreju tas pats "Real Madrid" samaksāja "Manchester United". Savukārt pirmā reģistrētā futbolista pāreja notika vēl 19.gadsimtā un toreiz tā bija 100 sterliņu mārciņas.

Portāls "Delfi", apkopojot ārzemju ziņu materiālus, piedāvā pāreju rekordu attīstību futbola vēsturē. Pārejas visas minētas futbola dzimtenes Anglijas naudas vienībā – sterliņu mārciņās, jo tieši tajā masu medijos tiek atspoguļota lielāka daļa pāreju.

Par 100 mārciņām pie naidniekiem

Foto: stock.xchng

Pirmā futbola vēsturē notikusī pāreja par naudu fiksēta 1893.gadā un toreiz tā likās liela summa.

Pirms 120 gadiem Vestbromvičas "Albion" par 100 sterliņu mārciņām vieniem no saviem sīvākajiem pretiniekiem "Aston Villa" pārdeva Villiju Grūvzu. Jau nākamajā gadā viņš ar "Aston Villa" kļuva par Anglijas čempioniem.

11 gadi līdz jaunam rekordam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz nākamajam rekordam futbols gaidīja 11 gadus – 1904.gadā Endijs Makombijs no "Sunderland" pārgāja uz "Newcastle United". Toreiz rekorda latiņa tika pacelta uz 700 sterliņu mārciņām.

Sākam skaitīt desmitos tūkstošos

Foto: PantherMedia/Scanpix

1928.gadā (joprojām pāreju rekordi fiksēti tikai starp Anglijas klubiem) "Bolton Wanderers" spēlētāju Deividu Džeku par 10 890 sterliņu mārciņām iegādājas "Arsenal".

Sacīkstē iesaistās Argentīna

Foto: PantherMedia/Scanpix

Toreiz "River Plate" samaksāja 23 000 sterliņu mārciņas citam argentīniešu klubam "Tigre" par Bernabī Ferrejra pāreju.

Pārejas summā jau seši cipari

Foto: PantherMedia/Scanpix

1957.gadā rekords vēl bija 93 000 sterliņu mārciņas, bet jau pēc četriem gadiem jaunais rekords piedzīvoja ievērojamu kāpumu. 1961.gadā Milānas "Inter" samaksāja 152 000 sterliņu mārciņas "Barcelona" par Luisa Suaresa pāreju.

Cik maksāja Johans Kruifs?

Foto: AFP/Scanpix

1973.gadā Amsterdamas "Ajax" tomēr šķīrās no savas zvaigznes, jo nespēja atturēties no "Barcelona" piedāvātajiem 922 000 sterliņu mārciņu.

Pirmais miljons un Maradonas rekordi

Foto: AP/Scanpix

Jau nākamajā gadā rekordsummu samaksāja par Paolo Rosi pāreju (1,75 miljoni – no "Vicenza" uz "Juventus"), bet tad uz "skatuves" kāpa Djego Maradona. 1982.gadā "Barcelona" iegādājas argentīniešu zvaigzni par trīs miljoniem sterliņu mārciņu, bet pēc diviem gadiem Katalonijas klubs saņēma jau piecus miljonus par viņa pāreju uz "Napoli".

Gadsimtu mijas rekords

Foto: Mavrix/Scanpix

Līdz gadsimtu mijai rekords jau bija "uzaudzējis" muskuļus – 1999.gadā Milānas "Inter" par "Lazio" spēlētāja Kristiana Vjeri pāreju samaksāja 32 miljonus sterliņu mārciņu.

Jau pēc gadsimtu mijas rekordu laboja Ernans Krespo, drīz pēc tam 2000.gadā pirmo vietu atņēma Luišs Figu (35,5 miljoni sterliņu mārciņu par viņa pāreju no "Barcelona" uz "Real Madrid").

Tomēr pēc tam milzīgās summas sāka augt kā sēnes pēc lietus, un šobrīd Figu pāreja atrodas visu laiku dārgāko futbolistu pāreju TOP 50 lejasgalā.

Zidāna rekords

Foto: AP/Scanpix

Pirms 12 gadiem "Real Madrid" par izcilo francūzi samaksāja 46,6 miljonus sterliņu mārciņu itāļu vienībai "Juventus".

Jauna ēra

Foto: AFP/Scanpix

2009.gadā brazīliešu jauno zvaigzni "Real Madrid" no "AC Milan" iegādājās par 56 miljoniem sterliņu mārciņu, taču rekords ilgi nenoturējās. Tajā pašā gadā "Real Madrid" par 80 miljoniem no "Manchester United" iegādājās portugāli Krištianu Ronaldu.

Portugāļu zvaigznes pāreja galvgalī noturējās četrus gadus, līdz šo svētdien tas pats "Real Madrid" no "Tottenham Hotspur" par 85,3 miljoniem sterliņu mārciņu nopirka Garetu Beilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!