Foto: AFP/Scanpix
Tikai 27% jauniešu ikdienā pievērš uzmanību uzturā lietoto produktu sastāvam - kaloritātei, tauku, sāls un cukura daudzumam tajos, secināts Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas (LDUSA) sadarbībā ar "OmnicomMediaGroup" septembrī veiktajā aptaujā.

Vairāk nekā puse jeb 53% jauniešu smalkmaizītes un bulciņas atzīst par tikpat labu uzkodu starp ēdienreizēm kā svaigus augļus. Baltmaizi katru dienu uzturā lieto 48% jauniešu, rupjmaizi - 26%, bet graudu maizi - tikai 21%.

Tāpat jaunieši biežāk ēd šokolādi, šokolādes sieriņus un karameles nekā biezpienu, un 40% jauniešu vismaz reizi nedēļā ēd čipsus, bet 16% - frī kartupeļus.

Gaļu vismaz reizi nedēļā savā uzturā lieto 88% aptaujāto, savukārt zivis, kas ir vērtīgs olbaltumvielu un omega-3 taukskābju avots, tikai 23%. Vairāk nekā piektdaļa jeb 21% atzīst, ka zivis neēd vispār.

Kopumā vien 41% jauniešu ik dienu savā ēdienkartē iekļauj augļus un dārzeņus, kas ir vienīgā pozitīvi vērtējamā uztura paradumu tendence aptaujas rezultātos, uzsver LDUSA pārstāvji.

Populārākie brīvā laika pavadīšanas veidi jauniešu vidū ir būšana kopā ar draugiem un laika pavadīšana pie datora. Kopumā 45% aptaujāto brīvo laiku labprāt pavada pie datora.

Tai pat laikā 96% jauniešu pēdējā pusgada laikā vismaz reizi ir nodarbojušies ar tādām sportiskām aktivitātēm kā riteņbraukšana, skriešana, komandu sporta spēles, peldēšana, vingrošana, skrituļošana vai teniss.

Populārākās sportiskās aktivitātes bijušas riteņbraukšana un skriešana, kas vienlīdz aktuālas kā puišiem, tā meitenēm. Puiši gan biežāk izvēlas komandu sporta veidus, piemēram, basketbolu un futbolu, savukārt meitenes - vingrošanu, skrituļošanu.

Lai gan jauniešu iesaiste sportiskās aktivitātes šķiet salīdzinoši augsta, problēmjautājums ir to intensitāte un biežums, uzver LDUSA speciālisti. Piemēram, ja kopumā ar riteņbraukšanu nodarbojušies 82% aptaujāto jauniešu, tikai puse jeb 49% no visiem braucējiem to darījuši vismaz reizi nedēļā. Līdzīga tendence parādās arī pie pārējām sportiskajām aktivitātēm.

"Pēc aptaujas datiem redzams, ka joprojām nepieciešams skaidrot jauniešiem, cik būtiski ir sabalansēt savu uzturu ar fiziskajām aktivitātēm, un galvenais - parādīt, ka tas nemaz nav tik sarežģīti," uzsver LDUSA vadītāja Lolita Neimane.

Aptaujā piedalījās 599 jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem.
Jau ziņots, ka LDUSA arī šogad 8.-12.klases skolēniem visos Latvijas novados sniegs veselīga uztura lekcijas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informējusi asociācijas pārstāve Zane Leite, programmas mērķis ir vērst jauniešu uzmanību uz veselīga un sabalansēta uztura nozīmi ikdienā. Lekcijās skolēni uzzinās par ikdienas uztura un fizisko aktivitāšu līdzsvara nozīmi un saņems praktiskus padomus, kā padarīt savu ikdienu veselīgāku.

Asociācija plāno viesoties 37 Latvijas skolās, tostarp skolās Rīgā, Ogrē, Jelgavā, Lielvārdē, Alūksnē, Tīnūžos, Ikšķilē un Berģos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!