Foto: Shutterstock
Izraēlas latvietis Aivars Skudra vērsies Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM), lai nosodītu piekoptu dubultstandartu politiku attiecībā uz Izraēlu.

"2014. gada 10. decembrī Izraēlas kontrolētajā Rietumkrastā Rammalas pievārtes vienā no Izraēlas robežkontroles Turmus Aija ciemata tuvumā sadursmes laikā starp Palestīnas arābu demonstrantiem un Izraēlas robežsardzes spēkiem samaņu zaudēja un vēlāk slimnīcā mira Palestīnas arābu administrācijas ierēdnis Ziad Abu Ein, kurš pildīja pret apmetņu būvniecības pretestības un koordinācijas departamenta vadītāja pienākumus. Palestīnas arābu administrācija Ziadu Abu Ein apzināti nosauca par "ministru", lai incidentam piešķirtu lielāku starptautisku svaru, lai gan patiesība tādas īpašo lietu ministrijas Palestīnas arābu administrācija nemaz nav, tikai departaments.

Izziņa: Ziad Abu Ein ir terorists, kurš 1979. gadā personiski Izraēlas pilsētā Tibērija novietoja spridzekli pilsētas tirgus laukumā. Sprādziena rezultātā tika nogalināti divi pusaudži un vēl 36 cilvēki guva dažādus ievainojumus. Izraēla tika notiesāts uz 2 mūža ieslodzījumiem, bet 1985. gadā atbrīvots "Džabrila " darījuma līguma ietvaros.

Ziads Abu Ein personiski organizēja un vadīja (saskaņā ar ieņemamo Administrācijā amatu) protesta demonstrāciju, kuru veica ārpus apdzīvotas vietas Izraēlas robežkontroles punkta tiešā tuvumā. Ignorējot Izraēlas robežsargu aicinājumu izklīst un doties prom, Palestīnas arābu demonstranti apzināti Ziad Abu Ein vadībā uzsāka vardarbīgu konfrontāciju ar Izraēlas robežsargiem, kuras laikā tika pielietots standarta pūļa izdzenāšanas ekipējums un līdzekļi.

Visos pieejamajos video un foto materiālos nav redzama kaut kāda ārkārtēja Izraēlas robežsargu vardarbība pret nelaiķi Ziad Abu Ein, vēl jo vairāk sišana, tikai grūstīšanās. Tādus protesta pasākumus arābi iepriekš gatavo un kā likums tiek uzaicināti starptautiskie masu mediju kinooperatori. Noteikti "ministra" Ziad Abu Ein piekaušanas kadri nokļūtu starptautiskās sabiedrības uzmanības centrā pateicoties TV, ja tas tiktu darīts no Izraēlas robežsargu puses. Un tikai tāpēc, ka "ministrs" netika piekauts, netika nofilmēti arī dokumentāli pierādījumi, lai gan morgā "ministra" līķi filmēja kā minimums 3 neatkarīgu starptautisko masu mediju videooperatori. Izraēlas mediķi arī netika laisti klāt samaņu zaudējušajam Ziad Abu Ein, kuri uzreiz spētu viņu reanimēt.

Šajā sakarā es un vairāki Izraēlas latvieši, ar kuriem uzturam sakarus, esam sašutuši par Latvijas ĀM dubultstandartiem, pārsteidzīgajiem un regulārajiem Izraēlas apmelojošiem un nosodošajiem paziņojumiem, jo:

Pirmkārt, tie tika publicēti Latvijas ĀM mājaslapā vēl pirms kompetentu tiesas medicīnas ekspertu objektīvu slēdzienu attiecībā uz Ziad Abu Ein nāves apstākļiem. Otrkārt, ar Latvijas ĀM "svētību" šis paziņojums tika publicēts Latvijas masu medijos sabiedrības informēšanai, bet drīzāk zemiskai Latvijas sabiedrības maldināšanai un noskaņošanai pret Izraēlu.

Pieļauju, ka šādā veidā varētu rīkoties naidīgas Izraēlai valsts propagandas ministrija, nevis ES dalībvalsts Latvijas ĀM, kurai ir diplomātiskās attiecības ar Izraēlu un vēlme tās attīstīt. Diez vai Latvijas ĀM Izraēlu apmelojoši un pārsteidzīgi paziņojumi veicinās labas starpvalstu attiecības. Krīt acīs tas, ka Latvijas ĀM Izraēlas nosodošais paziņojums sakrīt vārds vārdā ar EK paziņojumu, kas liek apšaubīt Latvijas ĀM patstāvību un neatkarību, jo ne visas ES dalībvalstis pievienojās EK Izraēlu apmelojošajam paziņojumam.

Nevajag aizmirst arī patiesību: "Ko var lielvalstis, nav ieteicams sīkvalstīm". Izraēlas politekonomiskās attiecības no šiem EK melīgajiem paziņojumiem necietīs savstarpēji divpusējas attiecības ar ES lielvalstīm. Acīmredzot Latvijas ĀM vada neprofesionāls vadītājs, kurš ir manipulējams un atļaujas izplatīt melus Latvijas ĀM vārdā.

Domāju, ka es stipri nekļūdīšos, ja apgalvošu, ka šāda netālredzīga Latvijas ĀM rīcība ir iespējama pateicoties personiski ministra Edgara Rinkēviča vājā rakstura dēļ attiecībās ar Briseli un slēpts antisemītisms attiecībā pret Izraēlu. Ļoti nožēlojami bija lasīt E. Rinkēviča pirmos publiskos paziņojumus "Twitter" uzreiz pēc ievēlēšanas ārlietu ministra amatā, kuri neattiecas uz viņa, kā amatpersonas, tiešajiem nacionālajiem uzdevumiem ,proti: "Lepns būt sodomīts" un "Latvijā jārada tiesisks regulējums visa veida partnerattiecībām un es esmu gatavs par to cīnīties". (Nez vai ar tā saucamajām visa veida partnerattiecībām ir jāsaprot arī pedofilija, zoofilija un citas netradicionālas seksuālas orientācijas piekritēji, kuru atbalstītāji darbojas biedrībās vadošajās ES valstīs, kaut vai Nīderlandē un Dānijā). Līdz šim es biju domājis, ka pēc ievēlēšanas ĀM vadītāja amatā, ministrs kā pirmos un svarīgākos uzdevumus publiski paziņos par ārpolitikas uzdevumiem un starpvalstu attiecību veicināšanu. Tiešām netradicionāla pieeja starpvalstu diplomātijas kontekstā.

Sakarā ar melīgo paziņojumu un sabiedrības maldināšanu par Izraēlas karavīru vainu Ziada Abu Ein nāvē protestu akcijas laikā Turmus Aija robežkontroles punktā 2014. gada 10. decembrī, es pārmetu Latvijas ĀM nekompetenci, nespēju pārbaudīt informāciju pirms tā tiek publicēta ministrijas mājaslapā un paziņota sabiedrībai. Ceru, ka tas nebija apzināti darīts. Latvijas vēstniecībai Telavivā es pārmetu paviršību vai nevēlēšanos pārbaudīt informāciju uz vietas, lai gan tai ir pienākums, iespējas un pilnvaras uzturēt kontaktus ar Izraēlas attiecīgajām institūcijām, saskaņā ar diplomātiskās misijas uzdevumiem.

Daru zināmu Latvijas ĀM, ka dienu pēc Izraēlu nosodošā paziņojuma tika paziņoti starptautiskas mediķu komisijas (Jordānija, Izraēla un PA) tiesas medicīnas ekspertīzes ziņojums par Ziad Abu Ein nāves cēloni: "Sirds muskuļu barojošās koronārās artērijas aterosklerotisko plāksnīšu blokāde. Blokādi visdrīzāk izraisīja stresa situācija." Tas, ka no Latvijas ĀM mājaslapas tika dzēsts 2014. gada 10. decembra Izraēlas nosodošais paziņojuma liecina par to, ka ministrija jau ir informēta ar starptautiskas ekspertīzes slēdzienu. Nožēlojama un gļēva rīcība. Daudz cēlāk būtu atvainoties Izraēlai un publiskot oficiālu paziņojuma, patiesībai neatbilstošu, atsaukšanu. Tas tikai veicinātu starpvalstu attiecību uzlabošanu.

Vēlos paskaidrot, ka Izraēlas valdība un Drošības kabinets ir spiesti izvietot kontrolētajās Rietumkrasta teritorijas papildus robežkontroles punktus sakarā ar pēdējo mēnešu arābu tautības teroristu uzbrukumiem izraēliešu civiliedzīvotājiem Jeruzaleme, Guš Etcionā un Telavivā drošības apsvērumu dēļ. Izņēmums nebija arī konkrētais robežkontroles punkts, kurā protestu laikā samaņu zaudēja un vēlāk mira "ministrs" - terorists Ziad Abu Ein. Savus vārdus apstiprinu ar teroraktiem pret izraēliešu civilistiem pēdējā laika periodā, notikumus kurus Latvijas ĀM nav pamanījusi vai apzināti ignorē , jo pilnīgi nereaģē savas kompetences ietvaros uz Palestīnas arābu teroristu "leģitīmās atbrīvošanas kustības" uzbrukumiem civiliedzīvotājiem.

Uzbrukumu statistika civiliedzīvotājiem pēdējo pusotra mēneša laikā:
1. 2014.gada 22.oktobrī uzbrukums Jeruzalemes autobusu pieturā cilvēkiem, kuras rezultātā 2 bojāgājušie, 6 ievainoti;
2. 5.novembris. Jeruzalemes autopieturā. 1 nogalināts, 11 ievainoti;
3. 7. novembris. Jeruzalemes autopieturā. 2 nogalināti, 2 ievainoti;
4. 10. novembris. Telavivas un Guš-Etcionas autopieturās. 2 nogalināti, 3 ievainoti
5. 18. novembrī. Jeruzalemes sinagogā. 5 nogalināti, 7 ievainoti.

Kad Latvijas ĀM atvērs "otru aci"?

P.S. Izraēlas latvieši, nosoda Latvijas ĀM piekopto dubultstandartu politiku attiecība uz Izraēlu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!