Foto: Publicitātes foto

Saldus ir Latvijas saldākā pilsēta un tiek pat dēvēta par "medus pilienu Kurzemē", stāsta Saldus Tūrisma informācijas centrā. Saldū tiek ražotas konfektes "Gotiņa" un cepti gardi cepumi; tepat netālu top Druvas saldējums. Pilsētai ir arī sava saldā strūklaka "Medus piliens". Tā kā Saldus ir arī Jaņa Rozentāla pilsēta, jo slavenais latviešu gleznotājs dzimis tieši Saldus pusē, un, viesojoties Saldū, noteikti jāapskata Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs. Tāpat Saldus apkārtnē tiek piedāvātas dažādas atpūtas iespējas aktīvās atpūtas cienītājiem, dabas draugiem, kā arī tiem, kuri mīl rosīgi darboties un iepazīt kultūras un vēstures vērtības. Un, protams, ceļotājus gaida spēcinošas pirtis un omulīgas naktsmājas.

Kā nokļūt Saldū?

Foto: Publicitātes foto

Uz Kurzemes mazpilsētu Saldu ved gan autobusi no Rīgas, Liepājas, Kuldīgas, Tukuma, Talsiem, Jelgavas, Dobeles, gan vilciens no Rīgas uz Liepāju. Savukārt no stacijas pilsētā var nokļūt, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu.
Tāpat ērti aizbraukt uz Saldu ir ar personīgo auto. Attālums no Rīgas līdz Saldum ir tikai 120 kilometri.

Ko apskatīt Saldus pilsētā?

J. Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs

Striķu iela 22, +371 63881547

Netālu no Saldus dzimis izcilais gleznotājs Janis Rozentāls. Pēc Pēterburgas Mākslas akadēmijas beigšanas viņš atgriezies Saldū un uzcēlis sev māju - darbnīcu. Pēc 2. pasaules kara ēkā izveidots muzejs. Pašlaik muzeja kompleksā ietilpst četras ēkas, kurās izvietots muzeja krājums, mākslas izstāžu zāle un vēstures izstāžu zāle. Muzejam ir dažādi piedāvājumi grupām - tematiska muzeja krājuma apskate, lapas ar uzdevumiem uztveres un vērības trenēšanai vai Rozentāla gleznas reprodukcijas kopīga darināšana mozaīkas veidā. Muzejā katrs var izkalt savu Saldus monētu.

Izstāžu zāles darba laiks:

Pirmdiena - brīvdiena

O., T., C., Pk.: 8.30 - 17.00

S., Sv.: 10.00 - 16.00

Kapelleru nams

Foto: Publicitātes foto

Striķu iela 7, +371 26423495

Saldus vēsture, attīstība un kultūras dzīve nav iedomājama bez Kapelleru ģimenes. 1857. gadā Kapelleri uzcēla namu un atvēra aptieku. Šajā ēkā ilgu laiku atradās Saldus rajona bibliotēka. Tagad Kapelleru nams pārtapis par sabiedrisku centru, kur notiek koncerti, pasākumi, apskatāmas dažādas izstādes, te ciemiņiem iespējams piedalīties radošajās darbnīcās, kā arī salonveikalā "Pūču māja" iegādāties mīļas dāvanas un jaukus suvenīrus.

Darba laiks:
P.-Pk.: 10.00 - 17.00
S.: 9:00 - 14.00
Sv.- slēgts

Strūklaka "Medus piliens"

Saldū dzimušā tēlnieka Kārļa Īles skulpturāli veidotā strūklaka "Medus piliens" rotā pilsētas Līgo skvēru. Strūklaku veido divas horizontālas medus kāres, kuras savieno iespaidīgs medus piliens. Vasarās, ūdenim plūst pāri kāres malām, rodas medus lietus, kurā bērniem veldzēties un rotaļāties.

Cieceres dabas taka 

Foto: Publicitātes foto

Dabas un pastaigu taka vijas gar Cieceres upi no Kuldīgas ielas tilta līdz bērnu rotaļu laukumam un tālāk līdz Saules ielas tiltam. Pie takas izvietota informācija par upes krastā sastopamajiem augiem. Takas kopējais garums ir 750 metri.

Saldus Sv. Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīca



J. Rozentāla iela 16, +371 63881081

Jau 1461. gadā Saldū pastāvējusi Romas katoļu baznīca. Taču draudze veidojusies ap 1923.gadu. Draudze jau divreiz neveiksmīgi mēģinājusi uzcelt Saldū katoļu baznīcu. Ar trešo mēģinājumu tas beidzot ir izdevies. Baznīcas celtniecība ilga no 1999. līdz 2008.gadam. Tā celta pēc Saldus arhitekta A. Andersona projekta par Latvijā un ārvalstīs savāktiem ziedojumiem. Baznīcas durvis vienmēr ir atvērtas. Šeit regulāri tiek organizētas dažādas izstādes un koncerti.

Saldus peldbaseins, minigolfs un atrakcijas

Foto: Publicitātes foto

Kalnsētas iela 32, +371 26358928; +371 29412309

Aktīvai atpūtai Saldū pieejams 25 metru garš peldbaseins ar četras celiņiem, saunu, džakuzi un atsevišķu bērnu baseinu. Peldbaseina ēkā ziemas periodā atrodas arī minigolfs un atrakcijas.

Peldbaseina darba laiks:

P. slēgts

O. Pk. 14.00 - 21.00

S., Sv. 12.00 - 18.00

Minigolfa laukuma darba laiks:

Darba dienās: 16.00 – 20.00

Brīvdienās: 12.00 – 18.00

Saldus apkārtnē:

Keramikas darbnīca "Klapatas"

Foto: Publicitātes foto

"Klapatas", Pampāļu pagasts, tālr. +371 63865253; +371 26305478 

Keramikas darbnīcā "Klapatas" ir iespēja iepazīties ar keramiķu darbu, kā arī pašiem radoši darboties keramiķu ģimenes vadībā. Drosmīgākie var izmēģināt virpu.

Bišu drava "Kāres"

Foto: Publicitātes foto

"Kāres", Blīdenes pagasts, Brocēnu novads, tālr. +371 29497903

Bišu dravā "Kāres", ciemojoties pie pazīstamā bitenieka Jāņa Vainovska, apmeklētāji varēs uzzināt daudz jauna par medu un bitēm, nogaršot dažādu ziedu medu, bišu maizi un dažādu veidu ziedputekšņus. Vasarās notiek arī ekskursijas dravā, bet ziemā tiek piedāvāta medus degustācija un vaska sveču liešana.

Lauku sēta "Kaijas" 

Foto: Publicitātes foto

"Kaijas", Remtes pagasts, tālr. +371 28868772, +371 26290710

Lauku sētā "Kaijas" ciemiņi var doties zirgu izjādēs, notiek arī iesācēju pamatapmācība. Lauku sētā apskatei izliktas senās zirglietas, iespējams arī apgūt puzuru veidošanas prasmes. Ziemas sezonā saimniece viesiem piedāvā izbraucienus ar kamanām, vasarā – izvizināt ar drošku. Lauku sētā ir piknika vieta ar brīvdabas atrakcijām.

Memoriālā piemiņas vieta "Airītes" un pulkveža Oskara Kalpaka muzejs

"Airītes" Zirņu pagasts, tālr. +371 22017465

Kopš 2013. gada pavasara apmeklētājiem atkal atvērts Oskara Kalpaka muzejs Saldus novada Zirņu pagasta "Airītēs". Ikviens interesents aicināts aplūkot gan skaisto muzeja ēku, gan mūsdienīgo un atraktīvo ekspozīciju.

Muzeja jaunā ekspozīcija, salīdzinot ar iepriekšējo, ir daudz plašāka, un tajā izmantotas jaunās tehnoloģijas. Viena no ekspozīcijas daļām veltīta brīvības cīņām un Kalpaka bataljonam, citā aplūkotas Oskara Kalpaka gaitas Pirmā pasaules kara laikā, savukārt ekspozīcijas trešajā daļā atspoguļotas liecības par Oskara Kalpaka bērnību un jaunību.

Viesiem ir pieejams audiogids trīs valodās – latviešu, vācu un angļu valodā.

Ekspozīcija apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00. Skolēnu un ceļotāju grupām ekskursija jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 22017465. Ekskursantu grupām līdz 20 dalībniekiem ir izveidota vēsturiska aktivitāte "Ceļojums uz 1919.gadu". Ieeja – bez maksas.

Pie muzeja ir ugunskura vieta. Iepriekš vienojoties, grupām tiek piedāvāta arī iespēja cept bada pankūkas un sklandraušus.

Kino-foto vēstures ekspozīcija lauku sētā "Ziķi"

Zirņu pagasts, tālr. + 371 29456334

Kino-foto vēstures entuziasts Andris Bušinskis ir iekārtojis ievērojamu kino-foto aparatūras un piederumu ekspozīciju, kas stāsta par kino un foto ierīču attīstību jau kopš to pirmsākumiem.

Kur paēst Saldū?

Saldū ir pieejams plašs un dažādām gaumēm piemērots ēdināšanas iestāžu klāsts, kas Saldus iedzīvotājiem un viesiem piedāvā gardas un sātīgas maltītes - restorāns "Stikla pērlīšu spēle", kafejnīcas "Magdalēna" un "Bordertauna", bārs "Velve", ēdnīca "Miestiņš 2", picērija "Stender`s pica", ātrās ēdināšanas restorāns "Grila Burgers". Svaigi ceptu maizīšu un kūciņu kārotājus pārsteigs konditoreja "Miko", bet jaunos vecākus, kamēr mazuļi izklaidējas bumbiņu istabā, gardu kafiju baudīt aicina kafejnīca "Arabica".

Lai atrastu piemērotu vietu maltītei, ieskaties Saldus tūrisma informācijas mājaslapā sadaļā Ēdināšana.

Kur pārnakšņot?

Saldū un Saldus apkārtnē viesiem tiek piedāvātas mājīgas telpas un laipna uzņemšana dažāda veida naktsmītnēs– piemēram viesnīcās "Demians" un "Kalnsētas", apartamentā "Miuda", kā arī viesu namos un kempingos.

Lai atrastu piemērotu vietu nakšņošanai, ieskaties Saldus tūrisma informācijas mājaslapā  sadaļā Naktsmītnes.

Noderīga informācija tūristiem

Foto: Publicitātes foto

Saldus tūrisma informācijas, kultūras un sporta centra  Apmeklētāju pieņemšanas punkts

Adrese: Striķu iela 3, Saldus, Saldus novads, LV-3801

Tālr.: +371 63807443

E-pasts: tic@saldus.lv

Mājaslapa:turisms.saldus.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!