Foto: Publicitātes attēli
Neatkarīgi no tā, vai ceļojat kopā ar ģimeni un bērniem vai draugu grupā, Ēģipte piedāvā laika pavadīšanas veidus visdažādākajām gaumēm, sākot ar laiskas atpūtas baudīšanu balto smilšu pludmalēs līdz senās Ēģiptes kultūras izzināšanai piramīdās un tempļos.

Tā kā šogad Ēģipte ir partnervalsts tūrisma izstādē "Balttour", piedāvājam nelielu atkāpi no pašiem populārākajiem un tipiskākajiem ceļotāju galamērķiem, lai apskatītu vietas, kas, ja vēl pagaidām vēl nav katra ceļotāja sarakstā, tad pavisam noteikti ir pelnījušas tur nonākt.

Zemūdens pasaule


Foto: Publicitātes attēli

Ja, atpūšoties Šarmelšeihā, pārņem sajūta, ka vēlaties ko tūristu neskartāku un vienkāršāku, ir jādodas uz Haizivju līci (Sharks bay) pašā pilsētas dienvidu nomalē. Neskatoties uz draudīgo nosaukumu, īstu haizivju līcī nav, toties ir vairākas leģendas par to, kādēļ radies šāds nosaukums – daži saka, ka tūristi esot par haizivīm noturējuši rajas, bet citi apgalvo, ka nosaukums izveidojies pateicoties vietējiem zvejniekiem, kas tur agrāk veduši nozvejoto haizivju lomus. Skaidrs ir tikai tas, ka Haizivju līcis ir viena no labākajām snorkelēšanas vietām ar kristāldzidru ūdeni un bagātīgu zemūdens pasauli, ko atklāt. 

Ar Haizivju līci vēl varētu sacensties Giftunas sala, uz kuru jādodas dienu garā snorkolēšanas piedzīvojumā no Hurgadas. Salu ieskauj krāsaini koraļļu rifi, un dažiem ceļotājiem pat ir paveicies nopeldēties kopā ar delfīniem. Ceļojums uz Giftunu derēs arī tiem, kas dosies tikai pavadīt kādu snorkolēšanas mīļotāju – uz salas ir viss komforts, ko atpūtnieki vien var vēlēties: restorāni, bāri, pludmales...

Foto: Publicitātes attēli

Turpretī tiem, kuri nav ne niršanas, ne snorkelēšanas fani, tik un tā ir iespēja nelaist garām zemūdens pasaules skaistumu. Un nē, tas nenozīmē samierināšanos ar laivu, kurai ir stikla grīda. No Šarmelšeihas vairākas reizes dienā kursē visai interesants peldlīdzeklis, saukts par puszemūdeni, kas ceļotājus ved 90 minūšu izbraukumos pa Sarkanās jūras ūdeņiem. Ja kāds no Jūsu draugiem būs devies nirt Šarmelšeihas piekrastē šajā laikā, droši vien varēsiet arī viņam vai viņai no puszemūdenes klāja.

Foto: Publicitātes attēli

Aktīvā atpūta uz ūdens


Foto: Publicitātes attēli

Pēdējo pāris gadu laikā Dahaba ir kļuvusi par Sarkanās jūras vindsērfinga cienītāju galamērķi, kas komentārus neprasa, pateicoties teju nemainīgi labajiem laika apstākļiem un sērfošanai piemērotajam vējam. Neskatoties uz to, ka Dahaba ir iecienīta pieredzējušu sērfotāju vidū, kuri meklē lielāku ātrumu un asākas izjūtas, Akabas līča lagūnās ir tikpat daudz vietu ar rāmu ūdeni, kas būs piemērots pirmajiem mēģinājumiem.

Tomēr Dahaba nebūt nav vienīgais galamērķis, kam būtu jābūt sērfošanas entuziastu sarakstā. Iespējams, nedaudz piemirsts galamērķis ir netālu no Hurgadas esošā Safaga. Par vietas piemērotību sērfošanai pietiekami labi runā fakts, ka tieši tur notika 1993. gada pasaules vindsērfinga čempionāts - vējš un ūdens tur ir nemainīgi lieliski sērfotājiem arī 20 gadus vēlāk.

Tāpat līcī nav rifu un ūdens ir dzidrs, kas ir svarīgi faktori labai ūdenssporta pieredzei. Rūdītākiem sportistiem vajadzētu apsvērt došanos no Safagas pilsētas uz kādu no tuvējām salām, kur iespējams baudīt asākus vējus.

Kultūras baudītājiem


Foto: Publicitātes attēli

Ja ir vēlme gūt labu iespaidu gan par mūsdienu Ēģiptes dzīvi, gan par vairāk nekā 7000 gadu seno vēstures mantojumu, ir jāizmanto iespēja doties četru dienu kruīzā pa Nīlu no Asvanas līdz Luksorai. Pirmajās divās dienās kruīzs piestāj pie Asvanas dambja – iespaidīgas modernās Ēģiptes sastāvdaļas – un tālāk ved uz Philae un Kom Ombo, tempļiem, kas ir iekļauti UNESCO aizsargājamā vēstures mantojuma sarakstā. 

Foto: Publicitātes attēli

Trešajā dienā ceļojums piestās Edfu templī, savukārt noslēdzošajā dienā sasniedz galamērķi Luksoru, kur atrodas pasaules slavenie Karnakas un Luksoras tempļi, Karaļu ieleja (Valley of the Kings) un citi vēstures šedevri. Četru dienu piedāvājums ir vidusceļš starp tikai dienu ilgām tūrēm un pilno septiņu dienu kruīzu no Asvanas, kurā Ēģiptes kultūras programma tiek pasniegta visā pilnībā.

Ceļošana un drošība Ēģiptē


Foto: Publicitātes attēli

Ceļošana Ēģiptē savā būtībā neatšķiras no ceļošanas Eiropas valstīs, tomēr, protams, ir jāievēro zināmi drošības pamatprincipi. Pilsētās visērtāk būs pārvietoties ar taksi, ko pavisam droši var palūgt izsaukt viesnīcas personālam. 

Starppilsētu satiksi nodrošina vairākas kompānijas, kuru autobusi lielākajā daļā gadījumu ir ar gaisa kondicionieriem un labierīcībām. Konkrētu apskates un izklaides objektu apmeklēšanai, it īpaši, ja Ēģiptē esat pirmo reizi, ieteicams izvēlēties viesnīcu un tūroperatoru piedāvātās programmas.

Ēģiptē šī sistēma ir labi atstrādāta, piedāvājumi iekļauj teju visu, ko ceļotājs varētu kārot, cenas bieži vien ir pat izdevīgākas, nekā pērkot pakalpojumus uz vietas un, pats galvenais, tas ir gan ērti, gan droši, jo lielākajā daļā piedāvājumi tiek iekļauts transports uz un no apskates vai izklaides vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!