Foto: Shutterstock

Trešdien, 25. februārī, Latvijas Ārlietu ministrija Ņujorkā parakstīja kopīgu komunikē ar Mikronēziju, nodibinot Latvijas Republikas un Mikronēzijas Federatīvo Valstu diplomātiskās attiecības, informē ministrija. Ko vajadzētu zināt par šo noslēpumaino un brīnišķīgi skaisto Klusā okeāna valsti?

Kopīgo komunikē par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp abām valstīm Latvijas vārdā parakstīja ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, pastāvīgais pārstāvis ANO Ņujorkā Jānis Mažeiks un Mikronēzijas vārdā – ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece, pastāvīgā pārstāve ANO Ņujorkā Džeina Čigijala (Jane J. Chigiyal). 

Ja lielākā daļa ir dzirdējuši par Polinēziju, tad “kaimiņos” esošā Mikronēzija jeb Mikronēzijas Federatīvās Valstis, nav tik labi zināma. Tā ir federatīva valsts Klusā okeāna austrumos. Valsts sastāv no daļas Karolīnu salu, kā arī uz dienvidiem esošā Kapinamarani atola. 

Valsts galvaspilsētas nosaukums ir Kolonja – atsauce uz ilgajiem gadiem, kad šīs salas nebija neatkarīga valsts. Kādreiz valsti pārraudzīja ASV, bet tā noformēja konstitucionālu valdību 1979. gada 10. maijā, kļūstot par suverēnu valsti. Mikronēzijas kaimiņvalstis ir Palau, Papua-Jaungvineja, Māršala salas, Nauru, Guama.

Kā jau norāda nosaukums federatīvā republika, Mikronēzija sastāv no četrām daļām - Čūka ar galvaspilsētu Veno ir lielākā, kur populārākā izklaide ir niršana, jo dzelmē ap to ir īsts Otrā pasaules kara relikviju “muzejs”, raksta Lonely Planet. Kosrae ar galvaspilsētu pilsētu Tofolu ir īsta Klusā okeāna paradīze un pati skaistākā no federatīvajām zemēm, tomēr jāatceras, ka tur ļaudis ir ļoti ticīgi un visas iestādes svētdienās ir slēgtas. 346 kvadrātkilometrus lielā Ponpei ar galvaspilsētu Kolonju ir pārpilna mistiskām drupām un īpatnējiem dabas veidojumiem, savukārt Japa saglabājusi visvairāk tradicionālo salinieku iezīmju, un turp jādodas, ja negribat sajust rietumu ietekmi. 

Lielākā daļa valsts iedzīvotāju ir mikronēzieši un polinēzieši. Biežāk lietotā un oficiālā valoda ir angļu, bet ir vēl citas: ponpejiešu, voleaiešu, japiešu, kosraeāņu, čukiešu, pingelapiešu, ngatiešu, satavaliešu, puluvatiešu, mortlokiešu, mokiliešu, kapingamarangiešu, ulitiešu un nukuoro. 

Valsts ir demokrātiska federatīva prezidentāla republika. Mikronēzijas prezidents ir Mennijs Mori, bet viceprezidents - Aliks Aliks. Valstī ir divas bankas, kuru filiāles atrodas Kolonijā.

Mikronēzijā ir arī vairākas starptautiskas nozīmes lidostas, jo lidošana ar helikopteru vai nelielu lidmašīnu ir ātrākais un ērtākais pārvietošanās veids starp salām - Čūkas Starptautiskā lidosta, Kosrae Starptautiskā lidosta, Ponpei Starptautiskā lidosta, Japas Starptautiskā lidosta, Falalop salu lidosta un Woleai Atoll lidosta.

hosts they recommend

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!