Foto: F64

Valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") pērn atbalstīja vairāk nekā 1200 uzņēmēju projektus par kopumā 48,1 miljonu eiro, portālam "Delfi" pavēstīja "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

"Altum" pagājušajā gadā piešķīra aizdevumus kopumā sešās uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmās, kas paredzētas biznesa uzsācējiem, mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem. 

"Altum" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko norāda, ka pieprasījums pēc aizdevumiem uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmās saglabājas stabili augsts. Piemēram, biznesa uzsācēju projektu īstenošanai 2014.gadā piešķirti 5,9 miljoni eiro, kas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš. Būtiski pieaugusi arī lauksaimnieku interese par lauksaimniecības zemes iegādes aizdevumiem - salīdzinot ar 2013.gadu, pagājušajā gadā šim mērķim piešķirtā finansējuma apjoms pieaudzis par aptuveni 50%.

Paņķo arī atgādina, ka pērn "Altum" kļuva par AS "Attīstības finanšu institūcija" (AFI) koncerna uzņēmumu, vienlaikus veicot sagatavošanās darbus, lai šā gada aprīlī, kopā ar pārējiem AFI koncerna uzņēmumiem - Latvijas Garantiju aģentūru (LGA) un Lauku attīstības fondu (LAF) - izveidotu vienotu attīstības finanšu institūciju.

"Esošajā "Altum" klientu apkalpošanas reģionālajā tīklā tiks apkalpotas arī LGA un LAF piedāvātās atbalsta programmas, kas klientiem būs ērtāk un sniegs plašākas iespējas," viņš min.

Apvienotajā uzņēmumā paredzēts turpināt īstenot esošās valsts atbalsta programmas, tostarp mājokļu galvojumu programmu ģimenēm ar bērniem, kurā līdz marta beigām valsts galvojums piešķirts jau 50 ģimenēm.

Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju tiek strādāts pie valsts atbalsta programmas daudzdzīvokļu māju siltināšanai, kā arī plānotas vairākas citas atbalsta programmas, kas tiks īstenotas 2014. - 2020.gada plānošanas periodā.

"Altum" 2014.gadu noslēdza ar 1,75 miljonu eiro peļņu. Institūcijas aktīvu apjoms bija 252,7 miljoni eiro, bet bruto kredītportfeļa apjoms bija 200,4 miljoni eiro. "Altum" kapitāls un rezerves 2014.gada 31.decembrī bija 78,9 miljoni eiro.

Turpinot darbības optimizāciju, institūcijas administratīvās izmaksas 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājās par 15,1% jeb 0,8 miljoniem eiro, informēja Eglīte.

Kopš 2009.gada "Altum" atbalstījusi vairāk nekā 6300 uzņēmēju projektus, piešķirot 479 miljonus eiro. Lielākais piešķirto aizdevumu skaits ir lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē - 41% no kopējā aizdevumu skaita. Otra lielākā nozare ir apstrādes rūpniecība (20% no kopējā aizdevumu skaita), kurai seko tirdzniecība (14%). 

39% no piešķirtā aizdevumu apjoma ir projektiem Rīgas reģionā, 20% - projektiem Vidzemē, 17% - Zemgalē, 15% - Kurzemē, bet Latgalē - 9% no kopējā aizdevumu apjoma.

Šogad "Altum" īstenotajās valsts atbalsta programmās uzņēmējiem vēl ir pieejami vairāk nekā 35 miljoni eiro.

"Altum" finansējums paredzēts uzņēmējdarbības jomām, kurās finanšu tirgus nesniedz finansējumu pietiekamā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!