Foto: LETA
Hokeja līdzjutēji, ierodoties "Arēnā "Rīga"" uz pārbaudes spēlēm pirms pasaules čempionāta, secinājuši, ka pirms spēles un tās starplaikos neskan ierastā mūzika, bet gan tikai sintezators. Latvijas Hokeja federācijā (LHF) skaidro - pēdējā brīdī tā saņēmusi vēstules organizācijām, kas Latvijā uzrauga autortiesības, un aprēķinātie izdevumi bijuši pārāk lieli, lai LHF tos varētu atļauties, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Latvijā autortiesību aizsardzību attiecībā uz mūzikas atskaņošanu veic divas nevalstiskās organizācijas - Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA), kas aizstāv autorus, kā arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kas nodrošina autoratlīdzību izpildītājiem un producentiem. Vēstules no abām organizācijām par to, ka par mūzikas atskaņošanu jāmaksā, LHF saņēmusi pirmās spēles dienā, 9. aprīlī, pāris stundu pirms spēles sākuma, laikrakstam pastāstījis LHF sporta direktors Mārtiņš Pagodkins.

Tā kā tik ātri jautājumu par licences pirkšanu nokārtot nevarēja, pieņemts lēmums, ka šajā spēlē mūzika neskanēs. 

Saņemot informāciju par iespējamām summām, ko nāktos maksāt, vēlāk arī nolemts, ka licence šā gada spēlēm netiks pirkta vispār, jo AKKA/LAA piedāvātajā līgumā ir runa par 0,5% no spēles biļešu ieņēmumiem, savukārt LaIPa aprēķinātā summa bijusi 239 eiro par katru spēli. Tik lielus izdevumus šogad vairs nemaz nevar paspēt iekļaut spēļu tāmēs, vēsta "Diena".

 Nākamgad attiecīgās izmaksas tikšot ieplānotas savlaicīgi. LHF pārstāvis laikrakstam piebildis - pie mūzikas pierasts, visi pamana, ja tās nav, taču Starptautiskā hokeja federācija nenosaka, vai pirms spēlēm jāskan mūzikai, ir tikai prasība, ka diktoram 15 minūšu pirms spēles jāiepazīstina ar spēlētājiem un tajā laikā nekas cits neskan.

Sintezatoru spēlēt, uzmundrinot publiku, var tāpat kā līdz šim, un to turpinās darīt Armands Leja, ar kura uzņēmumu "Mūzikas centrs AL" noslēgts līgums par apskaņošanu kopumā, ieskaitot himnas atskaņošanu.

AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kolmane laikrakstam norādījusi, ka licencei - atļaujai publiski atskaņot mūziku - jābūt pie pasākuma rīkotāja jau desmit dienu pirms tā norises. Viņa arī atzīmējusi, ka "ar AS "Dinamo Rīga" līdzšinējā sadarbība ļoti laba, lietišķa - ja gribi atskaņot mūziku spēles starplaikos, iegādājies licenci".

Savukārt LaIPA izpilddirektore Liena Grīna atzinusi, ka organizācija neveic visu publisko pasākumu uzraudzību, bet paļaujas uz pasākuma rīkotāju profesionalitāti un godaprātu attiecībā uz Autortiesību likuma ievērošanu. Viņa laikrakstam atzīmējusi, ka sporta pasākumos, kuros mūzika tiek atskaņota starplaikos, tarifs tiek piemērots pēc apmeklētāju skaita - līdz 2000 apmeklētājiem summa ir 14,37 eiro par pasākuma dienu, bet, ja apmeklētāju skaits ir virs 2000, par katru nākamo apmeklētāju papildus tiek aprēķināts viens cents. Šie nosauktie tarifi gan esot krietni mazāki par LHF minētajām summām, ko tai esot prasījusi LaIPA.

Par fona mūzikas atskaņošanu publiskos pasākumos pērn LaIPA pasākumu rīkotājiem izsniegusi aptuveni 2900 atļauju, kas ir par 6% vairāk nekā 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!