Foto: AP/Scanpix

Trešdien no rīta Cīrihē vietējā policija arestējusi grupu augstu FIFA amatpersonu, kas apsūdzēti kukuļņemšanā un izsūtīti uz ASV, vēsta ārzemju mediji.

Policija bez iepriekšēja brīdinājuma trešdien agri no rīta ielauzās elegantā pieczvaigžņu viesnīcā "Baur au Lac" Cīrihē, kur mitinājās uz FIFA kārtējo sēdi un prezidenta vēlēšanām atbraukušie. Tiek ziņots, ka lielākā daļa aizturēto ir FIFA izpildkomitejas locekļi.

Aizturēšana noritēja mierīgi - vismaz divi no arestētajiem viesnīcu pameta bez rokudzelžiem. Viens no aizturētajiem, Kostarikas pārstāvis Eduardo Li viesnīcu pameta pa sānu durvīm un viņam tika atļauts paņemt līdzi personiskās mantas, kas atradās ar FIFA logo greznotos čemodānos, novēroja "The New York Times".

Aizturētie tiek apsūdzēti kukuļņemšanā pēdējo 20 gadu laikā, ieskaitot Pasaules kausa balsojumus, kā arī mārketinga un apraides tiesību līgumus, informē lietai tuvu stāvoši juristi. Apsūdzībā iekļauti arī punkti par krāpšanu, izspiešanu un naudas atmazgāšanu, ko augstu stāvošie federācijas izpildkomitejas locekļi, izmantojot savu statusu un ietekmi, slepeni varēja piekopt.

Paredzēts ierosināt izmeklēšanu pret vairāk nekā 10 FIFA locekļiem, no kuriem ne visi šobrīd atrodas Cīrihē. To vidū ir arī FIFA izpildkomitejas viceprezidents Džefrijs Vebs no Kaimanu salām, Dienvidamerikas Futbola asociācijas un arī FIFA izpildkomitejas viceprezidents Euhenio Figeredo un bijušais izpildkomitejas loceklis, Trinidadas un Tobago pārstāvis Džeks Vorners, kurš jau iepriekš apsūdzēts ētikas pārkāpumos.

FIFA atklājusi, ka aizturēto vidū ir Li, Figerado un Vebs, kā arī bijušais Brazīlijas Futbola konfederācijas prezidents Hosē Marija Marins. Viņi visi tuvākajā laikā tiks deportēto uz ASV, kur notiks tiesa. Tai pašā laikā FIFA apgalvo, ka federācijas prezidenta Zepa Blatera viņu vidū nav.

FIFA, Federālās izmeklēšanas birojs (FBI) un ASV Tieslietu ministrija komentārus vēl nav sniegušas.

Kā zināms, pēc 29.maijā jānotiek FIFA prezidenta vēlēšanām. Uz šo posteni pēc bijušā futbolista Luiša Figu un Nīderlandes Futbola federācijas prezidenta Mihaela van Prāga atteikšanās pretendē vairs tikai divi kandidāti - pašreizējais FIFA prezidents Zeps Blaters un Jordānijas princis Ali bin al Huseins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!