Grieķijas premjers Aleksis Ciprs gatavs pieņemt teju visus kreditoru piedāvātos nosacījumus, ko starptautiskie aizdevēji piedāvājuši pagājušās nedēļas nogalē, vēsta "Financial Times".

Īpašā, divu lappušu garajā vēstulē, Ciprs raksta, ka ir gatavs pieņemt visas reformas, kas skar nodokļu sistēmu, ar vienu nosacījumu – 30% lielajai atlaidei grieķu salām, kuru lielākā daļa atrodas lielos attālumos un grūti piekļūstamās vietās, ir jāpaliek. Šis punkts, kā norāda vairāki ārvalstu mediji, ir strīdīgākais nosacījums, par kuru iestājas Grieķijas premjers.

Strīdīgajā pensiju reformu jautājumā Ciprs piedāvā izmaiņas vecuma sliekšņa noteikšanā, piedāvājot līdz 2022. gadam pakāpenisku pensijas vecuma paaugstināšanu līdz 67 gadiem. Papildus tam viņš lūdz pagarināt speciālā "solidaritātes granta" termiņu trūcīgiem pensionāriem līdz 2019. gada decembrim, ko kreditori vēlējušies slēgt daudz ātrāk.

Ciprs savā vēstulē piekāpies arī jautājumā par militāro izdevumu samazināšanu. Grieķijas piedāvāto 200 miljonu eiro vietā Ciprs ir piekāpies kreditoru nosacījumā, kas paredz samazināt militāros izdevumus par 400 miljoniem eiro.

Grieķijas premjers vēstulē ir lūdzis pagarināt arī atbalsta programmas termiņu, kas ir iztecējis otrdien, 30. jūnijā.

"Grieķijas Republika ir gatava pieņemt piedāvājumu tieši ar šādiem nosacījumiem.[..] Kā esat pamanījuši, mūsu grozījumi ir konkrēti, un tie pilnā mērā ir noturīgi un uzticami, izstrādājot kopējo programmu."

Eirozonas finanšu ministri jau paspējuši vienoties izskatīt Cipra piedāvājumu īpašā telefonkonferencē plkst. pēc Latvijas laika.

Cipra vēstule naktī uz trešdienu tika adresēta Eiropas Komisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram, Eiropas Centrālās bankas prezidentam Mario Dragi un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) direktorei Kristīnei Lagardai.


Izdevums atzīmē, ka šāda pozīcijas maiņa Grieķijai var palīdzēt atsākt sarunas par finanšu atbalsta programmas turpināšanu.

Vienlaikus Grieķija turpina gatavoties svētdien gaidāmajam referendumam, kurā iedzīvotājiem būs jāizlemj, vai piekrist kreditoru priekšlikumiem.

Eirozonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Ciprs pirmdienas vakarā atzina, ka šis referendums var maksāt viņam premjera amatu, ja vēlētāji pieņemtu kreditoru priekšlikumus. "Mēs respektēsim šo lēmumu," sacīja Ciprs.

Otrdien Eiropas Savienības finanšu ministri ārkārtas sanāksmē nolēmuši nepagarināt Grieķijas kreditēšanu no ES puses. Finanšu ministri norādījuši, ka Grieķijas atbalsta programmas pagarināšana nav iespējama, taču to esot iespējams atsākt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!