Eiropas Parlaments ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja Eiropas Komisijas plānu atvieglot ES noteikumus par produktu fasējumu un apvienot esošās ES normas vienā tiesību aktā.
Atvieglojot un apvienojot noteikumus, Komisija vēlas palielināt patērētāju izvēles brīvību un pilnveidot konkurenci starp ražotājiem. Spēku zaudēs visas pašlaik spēkā esošās normas par to, cik lieli var būt noteiktu produktu iepakojumu.

Jaunie noteikumi ražotājiem dos daudz lielāku brīvību. Iniciatīva atbilst arī vienam no Eiropas Komisijas mērķim vienkāršot un padarīt skaidrākus iekšējā tirgus tiesību aktus, informē Eiropas Parlamenta informācijas ģenerāldirektorāta preses dienesta latviešu redakcijā. "Labāka likumdošana" un vienkāršošana tomēr nenozīmē, ka standartiem nav jābūt, uzskata deputāti. Fasējuma noteikumu atvieglojumi nedrīkst veicināt situācijas, kad pircējs pērk šķietami lētāku miltu vai biezpiena paciņu, neaptverot, ka produkta tajā ir mazāk, — atzīst EP ziņojuma sagatavotājs Žaks Tubons. Eiropas Komisija ieteica saglabāt obligātus standartus tikai nedaudziem produktiem: alkoholam, vīnam, šķīstošajai kafijai un vairumam produktu, ko pārdod aerosolu iepakojumā. EP ceturtdien pieņemtā grozījumā prasa saglabāt esošos standartus vēl dažiem citiem plaša patēriņa produktiem: sviestam, pienam, grauzdētai kafijai, rīsiem. Tas, pēc deputātu domām, novērstu patērētāju maldināšanu. Parlaments ieteica neattiecināt direktīvu arī uz iepriekš fasētu maizi, tēju un margarīnu. Šiem produktiem būtu jānosaka standartizēti fasējumi dalībvalsts robežās, tomēr nebūtu jāsaglabā visā ES saskaņotas normas. Eiropas Komisija jaunās direktīvas standartus vēlas saglabāt 20 gadus, savukārt Parlaments iesaka elastīgāku pieeju, pārskatot direktīvu pēc 8 gadiem — tas ļaus labāk ņemt vērā tirgū strauji notiekošās izmaiņas. Nākošais solis ir kopējas nostājas pieņemšana ES Padomē, dalībvalstīm reaģējot uz ceturtdien Parlamentā pieņemtajiem grozījumiem.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !