Baldone pazīstama, pateicoties dziednieciskajiem resursiem – ārstnieciskajām dūņām un minerālūdens avotiem, kas Baldones teritorijā sekmējuši kūrorta ārstniecības iestāžu uzplaukumu. Vēsturiski Baldone bijusi gan lielākā sēravotu un klimatiskā kūrvieta Krievijas impērijā, gan Vissavienības nozīmes kūrorts. Tomēr mūsdienās to atpazīst arī pēc atraktīvā ūdens tramplīna un citām skaistām un interesantām vietām.

Dabas bagātības, kas veicinājušas Baldones vārda atpazīstamību arī ārpus Latvijas robežām, joprojām atrodas Baldones novada teritorijā. Lai gan ārstniecisko dūņu ieguves vietas Baldonē nav pieejamas plašākai apskatei, Ceriņu parkā pie Ķekavas upītes, kur čalo Baldones sēravots „Ķirzaciņa”, iespējams nogaršot sērūdeni, kura brīnumainās spējas dziedēt slimības uz Baldoni gadsimtu gaitā atvedušas neskaitāmus atpūtniekus.

Baldones novadā apskatāmi vairāki ievērības cienīgi arhitektūras objekti – Baltijas virsmežziņa pana Mickeviča medību pils jeb Baltā pils ar parku, kādreizējo kūrorta saimnieku fon Līvenu dzimtas Mercendarbes muiža ar liepu aleju, kā arī 19. gadsimta sākumā celtā Baldones Evaņģēliski luteriskā baznīca.

Baldoni ieskauj pauguri, ko vietējie dēvē par kalniem. Visaugstākais ir Riekstukalns, kur, mežu ieskauts, atrodas unikāls apskates objekts – Astrofizikas observatorija ar Baltijā lielāko teleskopu.
Stāstu par Baldones novadu varētu turpināt vēl un vēl - par dabas bagātībām un piemiņas vietām līdz pat mūsdienīgām sporta un atpūtas iespējām. Tomēr labāk braukt pašam ciemos un apskatīt!

Kā nokļūt Baldonē?

pureblack.de

Baldone atrodas 33 kilometru attālumā no Rīgas. Uz Baldoni ved valsts nozīmes autoceļš P89, pa kura atzaru P91 nokļūsiet pilsētā. No Rīgas uz Baldoni kursē arī autobuss. Protams, lielisks veids, kā apskatīt šo vietu, ir vasarā doties turp ar velosipēdu.

Ko apskatīt Baldonē?

Baldones Evaņģēliski luteriskā svētā Miķeļa baznīca 


Baldones ev. lut. Svētā Miķeļa baznīca ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Tā uzcelta un iesvētīta 1824. gadā. 

Latvijas ziedu laikos - 20. gadsimta 20. un 30. gados - draudze bija aktīva un veica vērienīgu baznīcas remontu, bet baznīcas laukuma brīvajā daļā ierīkoja piemiņas birzi 1. pasaules karā kritušajiem draudzes dēliem. 53 ozoli veltīti kareivju-varoņu piemiņai. Un katram ozolam līdzās iestādīta liepa kā pateicības simbols karavīru māmuļām. Birzē izvietots laukakmeņu altāris brīvības uguns iedegšanai. 

Padomju laikos, kad draudze bija izirusi skaitliski un nespēja vairs baznīcu uzturēt kārtībā, šeit tika ierīkots plastmasas rūpnīcas cehs “Ausma”. Kā populārāko tā laika produkciju baldonieši atceras plastmasas matu ruļļus. 

Telpas bija pārvērtušās līdz nepazīšanai, tomēr ar atmodas laiku sākās arī baznīcas atjaunošana. 1988. gadā notika pirmais Ziemassvētku dievkalpojums. Nepilnu gadu vēlāk daļēji par draudzes, daļēji par valsts naudu sākās vērienīga renovācija, kuras gaitā notika baznīcas gaiļa un bumbas restaurācija un apzeltīšana. 

Ienāciet baznīcā, lai apskatītu atjaunotās telpas, tās īpaši lielos logus un skaistās ērģeles, kas 2009. gadā atvestas no kādas privātkolekcijas Austrijā. Baznīcu rotā cēls altāris, unikālā pērļu granīta altrārgalds (svars 1400 kilogrami) un kristāmtrauks.

Kontakti
Adrese: Rīgas iela 40, Baldone
Telefons: +371 29480926 (Draudzes priekšnieks Ivo Odītis)
E-pasts: info@baldonesbaznica.lv
www.baldonesbaznica.lv

Baltā pils


Kopš 1901. gada beigām Baldoni rotā virsmežziņa Mickeviča medību pils, kas vienmēr krāsota baltā krāsā un tā arī ieguvusi savu nosaukumu.

Ap pana Mickeviča pili tika iekopts skaists parks ar eksotiskiem kokiem - dižeglēm, ciedru priedēm, Mandžūrijas korķa kokiem, sudrabeglēm un sarkaniem ozoliem. 

Laikiem mainoties, pilī tika ierīkots 1. pasaules kara hospitālis, vēlāk tuberkulozes pansija un kara štābs, tad viena no sanatorijas ārstniecības nodaļām, kolhoza kopmītnes un, visbeidzot, svinīgu pasākumu zāle. 

Pateicoties daudzu cilvēku entuziasmam un neatlaidīgam darbam, 1985. gadā pilī tiek oficiāli nodibināta Baldones mūzikas skola un vēlāk - 1993. gadā - arī mūzikas pamatskola. Kad uz Baldones mūzikas dienām no Amerikas ieradās virsmežziņa Mickēviča mazdēls ar sievu, pils 1994. gadā tika novēlēta mūzikas pamatskolai.

Baltā pils ir renovēta un to joprojām ieskauj 20. gadsimta sākumā stādītais parks, kas ar savu cēlumu un reti sastopamajiem augiem iekļauts Latvijas dabas pieminekļu sarakstā. Pils vēsturiskais interjers nav saglabājies, jo telpas tiek izmantotas skolas vajadzībām.

Kontakti
Adrese: Daugavas iela 23, Baldone, LV-2125
Telefons: +371 67 932 069
E-pasts: baltapils@inbox.lv
www.muzikasbaltapils.lv

LU Astronomijas institūts, Astrofizikas observatorija un Baldones Šmita teleskops


Baldonē, meža ielokā, kur novērojumiem netraucē ne pilsētu spožā gaisma, ne troksnis, atrodas Latvijā vienīgā profesionālā observatorija. Tā ir kļuvusi par mājvietu “Varenajam Šmitam” - lielākajam teleskopam Baltijā. Ar Šmita teleskopu novēro zvaigznes un Zemei bīstamos objektus - komētas un asteroīdus.

Observatorija piedāvā aizraujošas ekskursijas gida pavadījumā individuālām grupām, jaunlaulātajiem, skolēniem un kolektīviem. Te ir iespējams aizceļot kosmosa tālēs, palūkoties uz Saules sistēmas planētām tuvplānā, izzināt naksnīgā Visuma noslēpumus un vērot teleskopu un tā paviljona kupolu kustībā. Baldones observatorijā esot atklāts fenomens, ka cilvēki, skatoties zvaigznēs, parasti smaida. 

Ekskursijas notiek neatkarīgi no laikapstākļiem un arī diennakts gaišajā laikā. Tas iespējams, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un pieslēgumus, lai iegūtu reālu debess attēlu uz paviljona kupola ar 10 tūkstoš reižu lielu palielinājumu, kādu nav iespējams iegūt nevienā Zemes teleskopā. Gidu stāstījums ir saprotams gan lieliem, gan maziem. Turklāt gidi ir ļoti draudzīgi, tāpēc labprāt iesaistās aizraujošās diskusijās ar apmeklētājiem.

Ekskursijas ilgums: stunda. Lai pieteiktu ekskursijas, iepriekš tās jāzvana.

Kontakti
Adrese: LU Astrofizikas observatorija, Baldones pag., Baldones nov.
Telefons: +371 29266797 (Vija); +371 28763738 (Ilgmārs)
E-pasts: vija.eglite@inbox.lv; ilgmars@latnet.lv
www.baldonesobservatorija.lu.lv

Mercendarbes muiža 


Muiža rakstos minēta kopš 17. gadsimtā, kad tā piederēja Karlam Pfeliceram–Frankam kā dzimtsmuiža. 1686. gadā to pārdeva Kurzemes hercogam Frīdriham Kazimiram kā rentes muižu, bet 1786. gadā iegādājās barons Fridrihs Georgs fon Līvens. No 1789. gada pārbūves ir saglabājušās muižas ārdurvis rokoko stilā, kas iekļautas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Laikā no 1914. - 1916. gadam Karlosa fon Līvena vadībā ēkai tika uzbūvēts 2.stāvs ar plašām zālēm. Ēkas galvenā fasāde ir saglabājusi savu vēsturisko izskatu. Līvenu dzimtai muiža piederēja līdz agrārai reformai 1920. gadam. No 1939. – 2012. gadam Mercendarbē bija bērnu nams. 

1894. gadā no Mencendorfas muižas līdz lielceļam iestādīja kilometru garu 132 liepu gatvi, kas ir iekļauta īpaši aizsargājamu dabas teritoriju – pieminekļu sarakstā. Muiža piedāvā ekskursijas un naktsmītnes.

Kontakti
Adrese: Mercendarbe, Baldones nov.
Telefons: +371 29545201
E-pasts: mercendarbe1@gmail.com
www.facebook.com/MercendarbeManor

Sēravots “Kirzaciņa” un ceriņu parks


Baldones sēravots “Ķirzaciņa” iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Par avota brīnumainajām dziednieciskajām spējām atrodamas liecības no 12. gadsimta. Sērūdeņradi un ogļskābi saturošais minerālavots pieskaitāms pie sārmzemju sulfāta vēso sēravotu grupas. Tā sākums meklējams tajos pašos ģipša slāņos, kuros sākas Ķemeru pazīstamie avoti.
Mūsdienās Ceriņu parkā pie Ķekaviņas upītes joprojām iespējams apmeklēt avotiņu un nogaršot sērūdeni, kura brīnumainās spējas dziedēt slimības uz Baldoni gadsimtu gaitā atvedušas augstmaņus, armijas, zinātniekus, ārstus un tūkstošiem atpūtnieku.

Kontakti
Adrese: Ceriņu parks atrodas pretim Baldones novada bibliotēkai Rīgas ielā 97, Baldonē, Baldones nov.

Ūdenstramplīns “Waterjump”


Šī atpūtas vieta patiks ekstrēmo sporta veidu cienītājiem. Ieskrējiena estakādi ir iespējams izmantot gan slēpotājiem un snowbordistiem, gan arī BMX un MTB riteņbraucējiem. Netiek liegts to izmēģināt arī ar citiem braucamrīkiem, ar ko ir iespējams un uzdrošinieties mesties lejā pa estakādi. Slēpotāji un snowbordisti var izmantot divus celiņus, bet riteņbraucējiem pieejami visi četri, jo pārbaudīts, ka ar riteni iespējams braukt pa mākslīgā sniega segumu. 

Papildus iespējams pērties pirtiņā, grillēt gaļu, lēkāt pa batutu un vienkārši atpūsties foršā atmosfērā. Pirms ierašanās, jāpiesakās zvanot.

Kontakti

Adrese: "Purmales", Baldones novads
Telefons: +371 28724454
E-pasts: info@waterjump.com
www.waterjump.lv

Stends “Ražots Baldonē” 

Pirms doties prom no Baldones, vērts iegriezties Ziedu veikalā, Rīgas ielā 67, un iegādāties kaut ko no vietējo amatnieku ražojumiem. Tur var iegādāties kaut ko no “Kazas Laukos” dabīgās kosmētikas, Emīlijas Bišu vaska produkcijas vai “Slepenā Dārza” rotām. Var iepriecināt mīļos un uzdāvināt kādu no dāvanu kartēm atpūtai pirtī “Lejasmārtiņi” vai ekskursiju Baldones observatorijā. Stendā "Ražots Baldonē" atradīsiet vienuviet vietējo amatnieku darinājumus par draudzīgām cenām un dažādām gaumēm.

Kontakti

Adrese: Ziedu veikals, Rīgas ielā 67
Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai pulksten 7:45 - 19:00, sestdienās pulksten 9:00 - 18:00, svētdiena - brīvdiena

Kur paēst?

Krodziņš "Mežvidu krodziņš"
Mežvidi, Baldones novads
Tālrunis: +371 29453920
E-pasts: mezvidi4@inbox.lv
Darba laiks katru dienu pulksten 10 - 22

Picērija "Novada pica"
Iecavas iela 3, Baldone
Tālrunis: 29999191
E-pasts: baldone@novadapica.lv
www.novadapica.lv
Darba laiks katru dienu pulksten 12 - 21

Beķereja un kafejnīca "Dzintarliepa"
Rīgas iela 81A, Baldone
Tālrunis: 29464540
Darba laiks katru dienu, izņemot svētdienas, pulksten 10 - 18

Materiāls tapis sadarbībā ar Baldones novada domi un tās tūrisma organizatori Aivu Veršiņinu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!