Rojas novads ir kā sapņu osta ikvienam, kuru vilina jūras veldze, priežu smarža un nesteidzīga atpūta pie dabas. Rudenī var klausīties jūras bangās, ziemā namu logus izdaiļo spožas lampiņas un cilvēki rosās Ziemassvētku tirdziņā, pavasarī māju pagalmus rotā pienenes, bet vasarā Rojas novads pārvēršas par kūrorta vietu.

Runā, ka Rojā ir Latvijā viszilākā jūra, visbaltākās pludmales smiltis un zaļākie meži, kas sevī glabā gadsimtu senus noslēpumus. Ne velti novada ģerbonī attēlotie laši simbolizē bagātību, jo tas tik tiešām ir dāsni apveltīts ar bagātu dabas krāšņumu.

premium wordpress themes

Valgalciems un Kaltene

Rojas novada apskati var sākt, dodoties no Rīgas puses, kur ceļotājus sagaida mazs zvejniekiems Valgalciems ar skaistu jūras krastu, kur labiekārtots auto stāvlaukums ar atpūtas vietu. Tūlīt aiz Valgalciema sākas Kaltene, kas ir viens no garākajiem ciemiem Ziemeļkurzemes piekrastē, tas stiepjas vairāk nekā septiņu kilometru garumā. 

Kaltenes mežu un jūras piekrastes dabas daudzveidība ir iespaidīga. Kaltenes iedzīvotāji var lepoties ar putnu taku, tā ir aptuveni 800 metrus gara, un tās posmā atrodas arī putnu vērošanas platforma un tornis. 

Unikālas ir arī Kaltenes kalvas - akmeņu krāvumi mežā, kuriem līdzīgus veidojumus nevar sastapt nevienā citā Latvijas piekrastē. To apskatei mežā ir ierīkotas speciālas pastaigu laipas. Kas gan tas par braucienu uz jūrmalas ciemiem bez zivju nobaudīšanas? Dodoties tālāk, ir iespēja paviesoties nelielā uzņēmumā SIA "Kaltene VM", kas atrodas ciemā un ražo 32 veidu zivju kulinārijas produktus. Tur iespējams pieteikt arī ekskursijas ražošanas procesa aplūkošanai, kā arī iegādāties saražoto produkciju. 

Roja

Lai tuvāk iepazītu Rojas novada piekrastes savdabību, ir jāapmeklē Rojas Jūras zvejniecības muzejs. Šeit iekārtotās ekspozīcijas stāsta par Rojas novada vēsturi, burinieku laikmeta burvību, padomju okupācijas laika slavenākā zvejnieku kolhoza "Banga" uzvaras gājienu, kā arī par zivju konservu tapšanu. Muzejs organizē bērniem tematiskas nodarbības, bet jaunlaulātajiem un ekskursantu grupām – speciālas izklaides programmas. 

Rojas muzejā atrodas arī Rojas novada tūrisma informācijas centrs, kurā var iegūt detalizētāku informāciju par Rojas novadu, kā arī iegādāties suvenīrus. 

Ģimenes ar bērniem laiku var pavadīt, dodoties pastaigā pa parkiem un rotaļu laukumiem. Nesen labiekārtots rotaļu laukums pludmalē.

Aktīvākai atpūtai ir iespēja iznomāt laivas, ar ko doties neaizmirstamā un piedzīvojumiem bagātā izbraucienā pa Rojas upi. Vēl iespējams izbaudīt ekstrēmas sajūtas, dodoties uz virvju taku koku galotnēs, kura atrodas teritorijā pie Rojas pludmales. Virvju taka ir individuāls izaicinājums ikvienam apmeklētājam, lai apzinātu savu spēju robežas un gūtu neaizmirstamu pieredzi un izjūtas. Ja pēc tik aktīvas atpūtas nepieciešams kaut kas mierīgāks, tad tieši laikā būs Brīvdabas takas apmeklējums gar Rojas upi. Tur izveidotas trīs ceļotāju apmetnes vietas ar soliem, galdiem, labierīcībām, šūpolēm, vingrošanas konstrukcijām, atkritumu urnām, kā arī ugunskura un telšu vietām. Brīvdabas taka iedalās trīs apļos, un maršruti dabā iezīmēti ar krāsām atbilstoši veicamajam maršruta garumam. 

Pēc atpūtas svaigā gaisā Rojā iespējams labi un garšīgi paēst restorānā un atpūtas centrā "Otra puse". Restorānā var nobaudīt latviešu nacionālās virtuves ēdienus un Latvijā brūvētu alu. Uzņēmums piedāvā pasākumu grupām "Mielasts zvejnieku sētā", zivju degustācijas un kūpināšanu. Bet pie Rojas upes atradīsiet restorānu "Mare" ar bāru, āra kafejnīcu un āra terasi ar skatu uz upi un ostu. Restorānā iespējams baudīt ēdienus dažādām gaumēm, tai skaitā arī zivju ēdienus. 

Kino un mākslas mīļotāji jūlija pēdējā nedēļas nogalē var doties uz festivālu "RojaL", kura ietvaros trīs dienas tiks rādīti bezmaksas kino seansi ar noslēguma seansu Rojas pludmalē. Bet, atvadoties no vasaras, augusta beigās jau daudzus gadus Rojā tiek atzīmēti ugunskuru kā seno bāku simbola svētki ar muzikālu vakara noslēgumu un milzu ugunskuru jūras krastā.

Lieliska vakara noslēgumā ikviens ceļotājs spēs novērtēt zeltaino saulrietu baltajā Rojas pludmalē. Pludmales teritorijā ierīkotas pastaigu laipas, labierīcības, sporta un bērnu rotaļu laukumi un pārģērbšanās kabīnes.

Ģipka, Pūrciems, Melnsils

Vēl Rojas novadā interesantas pieturvietas ir Ģipka, Pūrciems un Melnsils. Apmeklējot Ģipku, apskates vērts objekts ir Ģipkas evaņģēliski luteriskā baznīca. 2010. gadā Ģipkas baznīcas 150 gadu jubilejā, notika atjaunotās baznīcas iesvētīšana. Pirms mūra baznīcas uzcelšanas (1860. gadā) šeit bijušas vairākas koka baznīcas. Taču Pūrciemā iemīļota tūristu apskates vieta ir Pūrciema Baltā kāpa. Tā ir 20 metrus augsta un radusies Litorīnas jūras laikā. 

Šajā senatnīgajā vietā izveidota dabas taka gar Pilsupītes krastiem, kur iespējams iepazīties, kā veidojusies smilšu strēle un kā mainījusies daba laika un cilvēku ietekmē. Tās garums – 900 metru. 

Viens no pēdējiem ciemiem Rojas novadā ir Melnsils. Tas ir sens zvejniekciems, kur iespējams baudīt jūras tuvumu un īpašu zvejniekciema auru. Te ir vairākas senvietas – Baznīckalns un Tromeļa pils, kas ir bijis viduslaiku nocietinājums un šobrīd šī vieta ir Valsts kultūras piemineklis. Vietējo iedzīvotāju vidū vēl aizvien saglabājusies teika par jūras laupītāju karali Tromeli, aplaupītiem kuģiem un paslēptiem dārgumiem pils apkārtnē.

 

Melnsilā ikvienam ceļotājam ir iespēja nakšņot kempingā "Melnsils" mucu mājiņās vai uzcelt savu telti kempinga teritorijā. Iespējams baudīt arī pirts priekus. Turklāt turpat blakus atrodas viesu nams "Melnsils", kas uzņems jebkuru, kurš vēlas pavadīt nakti vietā, kura iekārtota vecā, autentiskā zvejnieku saimniecības ēkā. Bet kordziņā, kas atrodas pašā jūras krastā, tiek piedāvāta latviešu ēdienkarte mūsdienīgās noskaņās, kas gatavota no svaigākajiem pašmāju sezonas produktiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar Rojas tūrisma informācijas centru

Rojas Tūrisma informācijas centrs
Selgas iela 33
Roja
Tel: 63269594, Mob.: 28630590
E-pasts: tic@roja.lv
visit.roja.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!