Braucot no Rīgas pa Vidzemes šoseju un pie Bērzkroga nogriežoties Madonas virzienā, nonāksiet Piebalgā. Vietā, kur pašlaik pakalni, ezeri, lauku sētas un sniegotie lielceļi veido neaizmirstamu ziemas ainavu. Jau gandrīz divus gadsimtus šī ir vieta, ko var dēvēt par latviešu kultūras šūpuli, jo no tās nākusi liela daļa mūsu dižgaru, tomēr ne tikai patriotisks atskats vēsturē ir iemesls turp doties.

Vienīgā porcelāna fabrika Latvijā, 18. gadsimtā celtā muiža, senā Piebalgas apbūve brīvdabas muzejā "Vēveri", gardie Piebalgas kūpinājumi, ziemas makšķerēšana un dalība ikgadējos slēpojumos - tas viss sniegs atpūtu un baudījumu gan miesai gan garam. Lūk, idejas aktīvai ziemas nedēļas nogalei Piebalgas pusē!

Piebalgas apskati sāciet ar došanos Ērgļu virzienā, kur sešus kilometrus no Vecpiebalgas, Inešos, atrodamā 18. gadsimta beigās celtā Vecpiebalgas muiža (attēlā) ar klasicisma stilā veidotu apbūves ansambli, ko ieskauj 4,2 hektārus lielais parks. Interesanti, ka gar muižu tek Latvijas īsākā upe - Orisāre. Turklāt, atsaucot atmiņā klasiku, jāmin, ka šī muiža kalpojusi par prototipu Slātavas muižai Brāļu Kaudzīšu romānā "Mērnieku laiki".

Diemžēl muiža pašlaik apskatāma tikai no ārpuses.

Foto: Publicitātes foto

Turpat Inešos kopš 2007. gada atrodas arī vienīgā porcelāna ražotne Latvijā - "Piebalgas porcelāna fabrika". Iepriekš piesakoties, saimnieki laipni piedāvā doties ekskursiju, stāstot par porcelāna izstrādājumu niansēto veidošanu, savukārt apmeklētāji var izmēģināt biķerīšu liešanu. Vairāk par to lasiet šeit.

Vecpiebalgas muižas velvētajā pagrabstāvā iekārtota porcelāna galerija, kurā ar profesionālām krāsām apmeklētāji var apgleznot porcelāna traukus, iegādāties suvenīrus.
Apmeklējums jāpiesaka pa tālruni 28451800.

Vairāk informācijas: www.porcelanadarbnica.lv.

Foto: Publicitātes foto

Tālāk jādodas uz vēl kādu neparastu un autentisku vietu - Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīciju "Vēveri", kas atrodas septiņus kilometrus no Vecpiebalgas. Senā zemnieku – amatnieku sētu grupa Vēveros ir novada tradicionālās celtniecības paraugs. Tur apskatāma ekspozīcija ar senajiem darbarīkiem, sadzīves priekšmetiem, savukārt no atjaunotajām vējdzirnavām redzamas Piebalgas tāles.

Ekskursijas iepriekš jāpiesaka pa tālruni 29364806.

Vairāk Informācijas: www.brivdabasmuzejs.lv.

Foto: DELFI

Vecpiebalga jau izsenis apdziedāta kā vieta, kur vasarā zied ūdensrozes, jo tās apkaimē netrūkst brīnišķīgu ezeru, kas arī ziemā ir skaisti, turklāt bagāti zivīm. Šī gada bargais sals uz tiem izveidojis biezu ledus kārtu. Lielākais ir zivīm bagātais Alauksts, viena no iecienītākajām vietām Latvijā ziemas makšķernieku vidū, turklāt zinātāji teic, ka iepriekšējā gadā tur "copējis" labāk nekā Peipusā!

Ērtākā piekļūšana ezeram ir no estrādes puses, savukārt kempingā "Niedrītes" (tālr. 29101130) pieejams stāvlaukums un makšķerēšanai notīrīts laukums.

Pasākums! Ja vēlaties izbaudīt sacensību garu, uz Piebalgu jādodas 5. februārī, kad norisināsies 25. tradicionālais slēpojums "Apkārt Alaukstam".

Vairāk informācijas: www.alauksts.lv.

Foto: Publicitātes foto

Dodoties uz Piebalgu, nedrīkst aizmirst slēpes. Distanču slēpošanas cienītāji aicināti uz "Vanagkalnu", kur ik ziemu tiek izveidotas bezmaksas slēpošanas trases līdz 40 kilometru garumā. Katram pēc varēšanas pieejamas īsākas un garākas trases slidsolim, kā arī sliede klasiskajam stilam ar kāpumiem, kritumiem un fantastisko Piebalgas ainavu.

Romantikas cienītājiem izveidota izgaismota trase aptuveni kilometra garumā. Ja pašiem slēpju nav, Vanagkalnā ir arī slēpju un inventāra noma. Turpat var arī sasildīties un nobaudīt siltus dzērienus, kā arī nakšņot senā klētiņā ar iespējām pasākumu rīkošanai. Naktsmītni iepriekš jāpiesaka pa tālruni 26567616.

"Vanagkalnā" viesojas arī Gustavs un Marta no "Raidījuma TE!".

Pēc aktīvas dienas, noteikti vēlēsieties kulināru baudījumu un vēderpriekus. Vecpiebalgas centrā, pretī luterāņu baznīcai, atrodas kafejnīca "Ūdensroze". Ēdienkartē atradīsiet gan tradicionālos latviešu, gan izsmalcinātu virtuvju ēdienus.

Foto: Publicitātes foto

Ieteikums: Šeit noteikti jānobauda slavenā Piebalgas jēra zupa!

Pirms došanās mājup var iegādāties arī kādus gardumus no "Piebalgas kūpinātavas", kuras garšas noslēpumi esot meklējami 1887. gada receptē.

Vairāk informācijas: www.udensroze.lv.

Vairāk par tūrisma un atpūtas iespējām Vecpiebalgas novadā: www.piebalgasmuzeji.lv.

Materiāls tapis sadarbībā ar Vecpiebalgas novada Tūrisma informācijas punktu.

View Ko apskatīt Piebalgā ziemā in a full screen map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!