Foto: LETA

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē apstiprināja Māra Kučinska (Liepājas partija, Zaļo un zemnieku savienība) izveidoto Ministru kabinetu, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

"Par" balsoja 60 deputāti, pret bija 32 deputāti no partijas "Saskaņa", Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai".

Uzrunājot Saeimu, Kučinskis uzsvēra, ka Latvijai pašlaik nav vajadzīgi satricinājumi, bet gan skaidras, precīzi plānotas un ātri īstenojamas reformas vairākās nozarēs.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka, raksturojot situāciju Latvijā, tiek lietoti vārdi "sastingums" vai "stagnācija"," teica Kučinskis, aicinot valdību strādāt kā komandu.

Pēc apstiprināšanas amatā Kučinskis žurnālistiem pauda gandarījumu par Saeimas lēmumu un atzina, ka deputātu debates bijušas interesantas, solot ieklausīties parlamentāriešu teiktajā.

Vienlaikus Kučinskis atzina, ka Saeima un sabiedrība viņa valdībai devusi lielu avansu.

Saistībā ar izskanējušo informāciju par pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu, Kučinskis norādīja – viņam sniegta informācija, ka ar to nebūs problēmu.

Šī ir otrā valdība kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas, ko vada ZZS pārstāvis. Iepriekšējais ZZS premjers bija Indulis Emsis (Zaļā partija) 2004. gadā.

Salīdzinot ar Laimdotas Straujumas (V) vadīto valdību, koalīcijas partneri nav mainījušies un to joprojām veido trīs partijas - ZZS, "Vienotība" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"". Koalīcijas pārstāvjiem Saeimā ir 61 deputāta balss.

Šajā valdībā gan samazinājusies "Vienotības" loma - partijas pārziņā vairs nav premjera amats, kā arī tās pārziņā ir mazāk ministriju.

ZZS pārstāvji jaunajā valdībā būs sešos amatos - premjers būs Kučinskis, finanšu ministre būs Dana Reizniece-Ozola, kā arī darbu turpinās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības ministrs Guntis Belēvičs un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Satiksmes ministrs būs Uldis Augulis.

"Vienotības" pārstāvēs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, labklājības ministrs Jānis Reirs, kā arī darbu turpinās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Ašeradens arī pildīs premjera biedra pienākumus.

Tāpat darbu turpinās trīs Nacionālās apvienības pārstāvji - tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards un kultūras ministre Dace Melbārde.

Kučinska valdībā darbu turpinās 11 ministri no iepriekšējā Ministru kabineta, līdzšinējos amatus saglabās astoņi ministri, savukārt trīs ministri vadīs citas ministrijas.

Pirmā jaunās valdības svinīgā sēde notiks pulksten 16 Ministru kabineta Zaļajā zālē. Tajā piedalīsies arī Valsts prezidenta pienākumu izpildītāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Pirms svinīgās sēdes pulksten 15 Straujuma nodos amata pilnvaras jaunajam valdības vadītājam Kučinskim, papildinot vēsturisko Ministru prezidentu fotogaleriju un piestiprinot simbolisko naglu Ministru prezidenta karoga kātam, informēja Valsts kancelejā.

Valdības veidošanu Kučinskis uzsāka 13.janvārī, kad viņam to uzticēja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Šis būs Latvijas valsts 39.Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!