Foto: Shutterstock
Kad daba mostas, laiks doties mežā – saelpoties svaigu gaisu, izvingrināt kājas, smelties koku enerģiju un ne tikai – pie viena savākt arī ārstniecības augus!

Kolīdz sāk riņķot sulas, var vākt miecvielām un ēteriskajām eļļām bagāto lazdas mizu. Šajā nedēļas nogalē vēl nebūs par vēlu!

Šim nolūkam vislabāk derēs 2–5 cm resni dzinumi bez zariem. Novilkto "ādiņu" tūdaļ pat sagriez mazos gabaliņos un liec žāvēties. Miza dziedniecisko efektu saglabā ne vienu vien gadu, tādēļ var droši ievākt tā pavairāk, ja rodas tāda izdevība. Vislabāko efektu tā dos, ja tiks lietota kopā ar lazdas lapām.

Atveseļo asinsvadus

Lazdas miza un lapas labvēlīgi ietekmē asinsvadus: samazina to caurlaidību un stiprina sieniņas. Savukārt neaizķepuši asinsvadi parasti ir sinonīms stiprai veselībai! Vielas, ko satur lazdas miza, paplašina sīkos asinsvadus, stiprina vēnas, darbojas pret sklerozi, palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs, labvēlīgi ietekmē prostatas dziedzeri.

Fitoterapeits Artūrs Tereško apgalvo, ka, dzerot lazdu tēju, cilvēks kļūst jaunāks. Visjūtamākais un visnoturīgākais efekts būs, ja lietosi to regulāri un ilgstoši.

Dod pretsparu vēnu varikozei

Šīs kaites piemeklētie zinās – tai raksturīgas sāpes un asinsvadu zīmējums kā zirnekļa tīkls. Lazdu mizas un lapas var novērst tālāku vēnu paplašināšanos: tās tonizē vēnas, novērš kapilāru plīšanu un darbojas pret jebkuru iekaisumu. Rezultātā tiek nodrošināti apstākļi, lai organisms iekaisumu sakautu pats saviem spēkiem.

Dzejnieks Aleksandrs Puškins, kurš arī sirga ar vēnu varikozi un neesot varējis pat normāli staigāt, pusgadu ārstējies ar lazdas mizām. Pēc šīs kūres Puškins varējis ne vien staigāt, bet arī dejot.

Protams, ja kaite dziļi ielaista un vēnas jau ļoti paplašinātas, ar ārstniecības augu preparātiem un tējām vien būs grūti panākt izveseļošanos. Noteikti vērsies pie sava ārsta!

Nomierina kuņģi un nervus, uzmundrina nieres

Ar lazdas mizas novārījumu labi izdodas dziedēt kuņģa iekaisumu un čūlas, jo miza satur arī tanīnus, kas savelk gļotādu un aizsargā to pret skābes iedarbību. Mizas un lapu novārījums nomierina arī centrālo nervu sistēmu, uzlabo nieru darbību (uz neredzēšanos, rīta tūska!) un samazina asinsspiedienu.

NB! Ja ārsts tev parakstījis asinsspiedienu pazeminošus līdzekļus, esi uzmanīgs – dzerot zāles kopā ar lazdas novārījumu, asinsspiediens var nokrist zem normas! Pirms ķerties pie novārījuma, konsultējies ar savu ģimenes ārstu!

Lietošana ir vienkārša: ņem ēdamkaroti lazdas mizas un puslitru ūdens, vāri 10 minūtes uz lēnas uguns. Piemet ēdamkaroti lazdas lapu un 20 minūtes ļauj ievilkties, tad nokās. Dzer apmēram 15 minūtes pirms ēšanas un dienas garumā notērē visu tilpumu.

Pumpuri un putekšņi arī lieti der!

Veselībai pavasarī var vākt arī lazdas pumpurus. To tēja ir papildlīdzeklis smagu plaušu slimību ārstēšanā (iedarbību pastiprinās sasmalcinātu riekstu piedeva).

Lazdu pumpuru tinktūru pa 10–15 pilieniem dienā lieto organisma spēcināšanai. Tā pagatavošana gan prasīs pacietību: vienu daļu pumpuru aplej ar desmit daļām degvīna, tur gaismā un ļauj ievilkties 21 dienu.

Kad parādās ziedputekšņi, pastaigas laikā iebirdini pa kādam mutē – tie vairos enerģiju un uzlabos pašsajūtu. Savukārt sausi izžāvēti ziedputekšņi no vīrišķo ziedu spurdzēm noderēs grūti dzīstošu čūlu un mitru ādas izsitumu mazināšanai. (Atšķirt vīrišķos ziedus var pēc tā, ka tie parasti atrodas zaru galos pa divi vai pa trīs; savukārt sievišķie ziedi ir pa divi, un ziedēšanas laikā ārpus pumpura redzamas vien tumšsārtas drīksnas.)

Pasaki lazdai paldies par devumu, bet neaizmirsti to arī vēlāk – vasarā varēsi vākt lapas, bet rudenī, protams, riekstus, kuri ir ne vien gardi, bet arī noderīgi veselībai!

Konsultējusi dziedniece Irēna Krastiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!