Šoreiz Latvijas jaunatklāšanas raidījuma "Te" vadītājs Pauls Timrots devās uz Mazsalacu. Protams, pirmais, ko viņš apmeklēja, bija tūrisma informācijas centrs (TIC). Kas par patīkamu pārsteigumu! Tur viņu sagaidīja labākais tūrisma biroja vadītājs, kāds šo gadu laikā sastapts. Izstāstīja, izrādīja un vēl padomus deva. Tad nu nebija nekāds brīnums, ka arī turpmāk viss gāja no rokas – laiva gluži vai pie durvīm piebrauca, bet muzejā apčubināja kā mīļu radu. Bet par visu pēc kārtas.

Timrots nosprieda, ka Skaņā kalna klintis pēc labas maltītes Mazsalacas vienīgajā kafejnīcā jābrauc apskatīt ar laivu. Domāts – darīts. Sazvanīja laivu nomas saimnieku, kas arī izrādījās ļoti laipns, erudīts un atsaucīgs. Jau pēc brīža Timrots sēdās laivā, lai brauktu pa gleznaino upi starp sarkanīgajām klintīm uz alām. Jāpiebilst, ka brauciens nebija parasts – laivinieks Kaspars viņam iemācīja airēt kā indiānim slavenajās filmās ar Gojko Mitiču. Proti, izmantojot vienu airi un airējot tikai vienā pusē. Pats laivu nomas saimnieks ilgi mēģinājis, līdz atklājis šādas airēšanas noslēpumu. "Mazsalaca ir ļoti laba laivošanai. Ja citur ir taksometru serviss, Mazsalacā varētu būt laivas, ar ko pabraukt mazu gabaliņu. Kaut vai žaketītē," sprieda Timrots.

Foto: Ekrānuzņēmums

Pēc tam abi izložņāja arī alas, kur nemaz nav tik viegli nokļūt. Tomēr tas bija tā vērts – nedaudz bīstami, nedaudz mistiski, un pat Timrots, pa tām ložņājot, nemanot sāka runāt čukstus, sakot: "Tur ir diezgan bailīgi. Es tur viens pats nekad neietu!" Viņš arī ieteica citiem ceļotājiem uz alām doties kopā ar gidu un ārpusē atstāt kādu cilvēku ar telefonu un lāpstu.

Pēcāk Pauls devās uz Mazsalacas novada muzeju, kur laipnās gides viņu kopā ar bariņu bērnu izvadāja pa neparasto peļu ekspozīciju – tajā ir vairāk nekā 1500 visdažādāko peļu skulptūriņu, lellīšu un mantiņu, kā arī vesela zāle ar koka figūrām, kas attēlo gan velnus, gan Lāčplēsi, gan sadzīviskas ainas. Ļoti interesanti, jo katrai lietai ir savs stāsts.

Beigās izrādījās, ka diena ir strauji pagājusi, miera nav bijis, bet interesanti gan. "Mazsalacā bija labākais TIC vadītājs, kāds redzēts. Arī visi citi bija ļoti draudzīgi. Brauciet uz Mazsalacu – te ir ko redzēt!" kopsavilkumā teica Timrots.

Raidījums tapis sadarbībā ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras Tūrisma departamenta Tūrisma produktu attīstības nodaļu.

Visu raidījumu iespējams noskatīties "TE!" mājaslapā teraidijums.lv, kā arī replay.lsm.lv, vfs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!