Foto: AFP/Scanpix

Eiroskeptiskais Somijas ārlietu ministrs Timo Soini ceturtdien paziņojis, ka Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) būtu "katastrofa Eiropai", un paudis cerību, ka tas nenotiks.

Lielbritānijas aiziešana no bloka radītu negatīvas sekas Eiropai, jo Lielbritānijai ir otra lielākā ekonomika ES aiz Vācijas un "briti ir otrie lielākie naudas iemaksātāji ES", norādīja Soini.

Lielbritānijā 23.jūnijā notiks referendums par valsts turpmāko dalību ES, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka iznākums var būt abējāds.

"Tā patiesi būtu katastrofa Eiropai un sarežģīta situācija Somijai, ja viņi aizietu," sacīja Soini no eiroskeptiskās Somu partijas, kurš agrāk asi kritizējis ES un aicinājis uz līdzīgu referendumu Somijā. Tomēr pēc stāšanās ārlietu ministra amatā viņš bijis spiests savu kritiku piebremzēt.

Soini atzina, ka viņu satrauc iespējamā ķēdes reakcija ES "Brexit" gadījumā, proti, ka citas valstis, piemēram, Dānija un Nīderlande, varētu sekot Lielbritānijas piemēram.

Somijas parlaments tikmēr gatavojas debatēm par iespējamo referendumu par izstāšanos no eirozonas, jo martā parlamentā tika iesniegta 50 000 pilsoņu parakstīta petīcija par šādas tautas nobalsošanas sarīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!