Sapieru lāpstas, ar ko zemessargiem aizvadītajā nedēļā vajadzēja ierakties aizsardzības pozīcijās, salūza jau pirmajās minūtēs. Aizsardzības ministrija par iepirkumu uzsākusi dienesta izmeklēšanu, otrdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Citi Zemessardzes bataljoni no jaunajām lāpstām uzreiz pēc pirmās apskates atteikušies, bet 19. eksperimenta kārtā pagājušajās brīvdienās nolēma izmēģināt.

Zemessargu plānotais vingrinājums bija patruļbāzes ieņemšana. Viņiem līdz ar ekipējumu tika izdalītas arī saliekamās sapieru lāpstas. Aizdomas radījis jau apvalks, jo stiprinājuma cilpas vienkārši notrūkušas, kas liedza tās piestiprināt pie mugursomas.

Kad zemessargi sākušie ierīkot nometni, jau pēc pirmajiem dūrieniem samērā irdenajā augsnē lāpstas dīvaini izliecās vai vienkārši nolūza no kāta, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze". Salūzušas 14 no līdzi paņemtajām 30 lāpstām. Zemessargs – Saeimas deputāts Veiko Spolītis par notikušo sola rakstīt deputāta pieprasījumu.

Laikraksts vēsta, ka viena viltus lāpsta saskaņā ar pavadzīmi maksājusi 3,10 eiro. Īsta lāpsta – izturīga, viegla un saliekama – maksā desmit reižu dārgāk. Nav skaidrs, kāpēc konkursā uzvarējis tik sliktu lāpstu piegādātājs, ja valsts pienākums ir izmantot saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, bet trīs eiro par lāpstu tērēti acīmredzami nesaimnieciski un neizdevīgi.

Aizsardzības ministrija jau pavēstījusi, ka nekvalitatīvo ekipējumu uzdots izņemt no lietošanas un uzsākta dienesta izmeklēšana. Ķīnā ražotās lāpstas Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs iegādājās no SIA "Zommers". Tās piedāvājums iepirkumā bija lētākais. Ministrijas speciālistiem tagad ir uzdots izvērtēt konkrētā produkta atbilstību tehniskajai specifikācijai, kā arī pašus specifikācijas nosacījumus. "Informējam, ka ir veikts jauns iepirkums un Zemessardzes vajadzībām ir iegādātas atbilstošas lāpstiņas, kuru cena ir 35 eiro gabalā, attiecīgi nodrošinot cita līmeņa darbaspējas," atbildējusi ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!