Foto: DELFI
Pagājušajā nedēļā 3. maijā, kas ir arī dzejnieka Imanta Ziedoņa dzimšanas diena, Dzintaru koncertzālē, Jūrmalā tika godināti jau trešā apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureāti piecās nominācijās.

Šogad Imanta Ziedoņa fona balvas saņēma Rūjienas mākslas skolas direktors Jānis Galzons, LLU profesors un LU vadošais pētnieks Egils Stalidzāns, Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa iedvesmotājs Andris Jenerts, z/s "Ķelmēni" īpašnieks Juris Paulovičs un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Zirnīte.

Aicinām iepazīties ar visiem šā gada "Laiks Ziedonim" laureātiem piecās nominācijās – "Kedas", "Taureņu uzbrukums", "Rabarbers", "Zemi es mācos" un "Bize"

'Kedas' – Jānis Galzons


Balvu "Laiks Ziedonim" novadpētniecība "Kedas" saņēma Jānis Galzons, Rūjienas mākslas skolas direktors. Viņš pats saka, ka nodarbojas ar sajūtu etnogrāfiju. "Es esmu ļoti gandarīts, pagodināts un samulsis, jo zinu tik daudz varošu un darošu cilvēku sev tuvumā un tālumā. Šie cilvēki ir personības, kas rada paliekošu vērtību savai tautai uz zemei," saka Jānis Galzons. "Es turpinātu Imanta Ziedoņa vārdiem: "Un viss ir gaismā balts un sudrabots, es nezinu, par ko tas man ir dots"."

'Taureņu uzbrukums' – Egils Stalidzāns



Šogad balva zinātnē "Taureņu uzbrukums" tika piešķirta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesoram un Latvijas Universitātes (LU) Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta vadošajam pētniekam Egilam Stalidzānam.

Viņš ir pasaules līmeņa zinātnieks, kurš Latvijā attīstījis jaunu nozari - viņš pielieto matemātisko modelēšu un informācijas tehnoloģijas bioprocesu analīzē, tādējādi vienkāršojot daudzus dabaszinātņu pētījumu procesus.

Egils Stalidzāns par saņemto apbalvojumu saka: "Es apbrīnoju iepriekšējos laureātus, un grūti aptvert, ka esmu viņu sekotājs šajā nominācijā. Priecājos par lielisko iespēju turpināt popularizēt zinātni un zinātniekus, ko daru jau vairākus gadus ar Latvijas Jauno zinātnieku apvienību. Mums ir daudz iedvesmojošu attīstības iespēju!"

'Rabarbers' – Andris Jenerts


Kategorijā bērniem un jauniešiem "Rabarbers" šogad uzvarētājs Andris Jenerts – 17 gadus vecs jaunietis, Siguldas pilsētas vidusskolas skolnieks. Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa idejas autors un konsultants – gan pats būvē robotus, gan apmāca jaunākos domubiedrus.

"Šis ir gods ne tikai man, bet arī cilvēkiem ap mani. Cilvēkiem, kas palīdzējuši man izaugt līdz tam, kur esmu nokļuvis. Vispirms jāsaka paldies maniem vecākiem un cilvēkiem, kuri parādījuši, kas es īsti esmu! Es vienmēr esmu cienījis Imantu Ziedoni kā personību, līdz ar to šis apbalvojums man ir ļoti nozīmīgs. Tas ir gods, ka varu saņemt Latvijas mērogā tik nozīmīgu apbalvojumu, bet reizē iekšējas šaubas, vai esmu īstais, kurš saņēmis apbalvojumu. Apkārt ir daudz jauniešu, kas dara vēl vairāk," saka Andris Jenerts.

'Zemi es mācos' – Juris Paulovičs


"Laiks Ziedonim" balva tautsaimniecībā "Zemi es mācos" piešķirta zemnieku saimniecības "Ķelmēni" īpašniekam Jurim Paulovičam, Viņa vadītā saimniecība nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību, bioloģiskās maizes cepšanu. Rankas rudzu rupjā maize ir pircēju iecienītākais produkts no z/s "Ķelmēni" klāsta.

Juris Paulovičs par apbalvojumu saka: "Vispirms paldies Latvijas zinātniekiem – selekcionāriem, kuri rūpējas, lai mums būtu dzīvas savas rudzu šķirnes. Paldies arī vietējiem mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļiem, kas ļauj iegūt veselīgu un bagātīgu ražu. Liels prieks, ka Latvijā ir ap 4000 bioloģiskās lauksaimniecības zemnieku, kuri šim saimniekošanas veidam izmanto 12% aramzemes. Vislielākais paldies manām maizes cepējām un pircējiem, kuri atzīst un novērtē mūsu "Ķelmēnu" maizi!"

'Bize' – Daiga Zirnīte


Kategorijā "Bize" tiek godināti tie, kuri savu dzīvi veltījuši literatūrai. Šogad balvu šajā kategorijā saņēma Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Zirnīte. Viņa ir pedagoģe, kura ļauj sajust literatūras būtību, nevis skolas vidi – tā vietā, lai mācītos, ko pateikt, skolēni mācās lasīt sev un sarunāties cits ar citu.

Skolotāja Daiga Zirnīte par apbalvojumu saka: "Saņemot iepriecinošo ziņu par apbalvojumu, meklēju kodolīgus vārdus savām emocijām un atcerējos visus mīļos cilvēkus, kas visdažādākajos veidos iedvesmojuši mani mācīties un izzināt valodu un literatūru. Jā, nevis konkursi, sacensības, panākumi, bet tieši iespēja pašai nepārtraukti mācīties, mainīties, ieraudzīt idejas un sadzirdēt domu sabalsošanos sarunās ir tas, kas man ik dienas dod enerģiju literatūras skolotājas darbā. Kad paziņoja, ka esmu "Bizes" laureāte nominācijā par dzīvi literatūrā, protams, vienu laimes mirkli biju kā bez prāta, bet pēc tā – uzreiz atminējos Imanta Ziedoņa dīvaino autogrāfu manā "Sākamgrāmatas" eksemplārā. Dzejnieks pirms 30 gadiem man vēlējis mācīties un būt 1. skolotājai Daigai. Manai pedagoģiskajai kvalifikācijai un sarunām ar sevi un skolēniem Imants Ziedonis ir devis ļoti, ļoti daudz!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!