Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosinājusi ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret Veiko Spolīti (V).

Lieta ierosināta pēc deputātu – Jāņa Ādamsona (S) un Jāņa Ruka (LRA) – aicinājuma komisijai izvērtēt, vai Spolīša rīcībā nav saskatāmi Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumi.

Deputāti uzskata, ka Spolītis pārkāpis divus Saeimas deputātu ētikas kodeksa punktus, kas nosaka, ka deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos un ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus.

Ruks un Ādamsons savā iesniegumā komisijā vēršas pret Spolīti kā pret tā saucamās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju. Iesniegumā pausts, ka piektajā komisijas sēdē piedalīties varēja tikai trīs komisijas locekļi, jo komisijas pārstāvjiem – Ādamsonam, Rukam un Ringoldam Balodim (NSL) – par sēdi netika paziņots. Tādējādi Spolītis pārkāpis Saeimas kārtības rulli.

Turklāt, deputāti iesniegumā skaidro, ka komisijas sēde tika noturēta brīdī, kad Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai notika izbraukuma sēde. Deputāti vērš uzmanību, ka gan viņi, gan Balodis un Spolītis ir Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas locekļi.

Tāpat deputāti Spolītim pārmet, ka viņiem nav bijusi iesēja iepazīties un parakstīt komisijas sēžu protokolus.

"Iepriekšminētie fakti norāda uz to, ka izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Spolītis, pildot savus amata pienākumus, ir rupji pārkāpis Saeimas kārtības ruļļa normas par sēžu sasaukšanu, un sistemātiski pārkāpj Saeimas kārtības ruļļa normas par protokolu sagatavošanu," iesniegumā min Ādamsons un Ruks.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs portālam "Delfi" pastāstīja, ka aicinās Spolīti uz sēdi 1. jūnijā. Iepazīstoties ar deputātu iesniegumu, Orlovs pieļauj, ka Spolītis varētu nebūt ievērojis Saeimas deputātu ētikas kodeksu.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas izskatīšanu komisija uzsāk ne vēlāk kā nedēļas laikā pēc tās ierosināšanas. Savukārt lietu komisija izskata atklātā sēdē ne vēlāk kā divas nedēļas pēc lietas ierosināšanas. Komisija ar divu trešdaļu balsu vairākumu var nolemt par slēgtas sēdes rīkošanu.

Saskaņā ar Kārtības rulli par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu komisija var pieņemt vienu no šiem lēmumiem: izteikt deputātam mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai arī ierosināt Saeimai liegt deputātam runāt Saeimas sēdē un sagatavot attiecīgu Saeimas lēmuma projektu; ierosināt Saeimai izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas.

Ziņots, ka ceturtdien, 12. maijā, Saeima lēma no Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas atsaukt deputātu Ruku un Ādamsonu, savukārt Baloža atsaukšanu ko darba komisijā Saeima neatbalstīja. Par plāniem pamest komisiju deputāti jau iepriekš, norādot, ka komisijas darbs nebūs efektīvs.

Pretkorupcijas parlamentārajai izmeklēšanas komisijai lielākoties paredzēts strādāt ar Valsts ieņēmumu dienesta, tajā skaitā Muitas un Finanšu policijas, jautājumiem.

Vēstīts, ka komisija izveidota aprīlī pēc 34 deputātu pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!