Narva mūsdienās atrodas Igaunijas tālākajā austrumu punktā un lepojas ar vislabāk saglabājušos pili – Hermaņa cietoksni. No pils paveras skats uz robežupi un aiz tās esošo Krievijas teritoriju. Igaunijas Nacionālais filmu arhīvs (Rahvusarhiivi filmiarhiiv) publicējis vēsturisku video, kur redzamas gan cietoksnis, gan citas Narvas ievērojamākās vietas 1924. gadā, kad robeža gan atradās nedaudz tālāk uz austrumiem.

Vēsturiskajos kadros redzams gan Narvas un Krievijas pusē esošais Ivangorodas cietoksnis, gan 1370. gadā celtais rātsnams (Raekoda), bērnudārzs (lasteaed), Aleksandra baznīca un epizodes no pilsētas centrālās ielas. Diemžēl Narva Otrā pasaules kara laikā smagi cieta, un daudzas no video redzamajām baroka arhitektūras pērlēm tur vairs nav apskatāmas. Pēc kara pilsēta gandrīz pilnībā pārbūvēta, tādēļ tagad tajā skatāma padomju laika arhitektūra, kā arī daži interesanti mūsdienu arhitektūras paraugi. Viens no tiem ir Narvas koledža, kas atrodas pilsētas centrālajā laukumā.

Ko apskatīt Narvā?

Foto: RIA Novosti/Scanpix


Igaunijas un Krievijas robežpilsētā Narvā vēsturiski saplūst igauņu un krievu kultūra. Tā ir lieliska vieta atpūtai, ja dodaties ceļā uz Sanktpēterburgu un no tās. Narvā atrodas vecākais un lielākais cietoksnis Igaunijā, kas būvēts 13.–17. gadsimtā, un kopā ar Ivangorodas cietoksni varenās Narvas upes pretējā krastā tas veido unikālu arhitektūras ansambli, kas ir viens no Ziemeļeiropas ievērojamākajiem šāda veida vēstures pieminekļiem. Apmeklētājiem atvērti ir cietokšņa trīs spārni un Hermaņa tornis.

Narvas tuvumā atrodas Narva-Jēsū kūrorts, kur ir vairākas SPA viesnīcas. Šis kūrorts vasarās ir iecienīta atpūtas vieta kā igauņiem, tā krieviem. Pirmais SPA Narva-Jēsū atvērts jau19. gadsimtā, teikts Igaunijas tūrisma portālā "Visitestonia.com".

Vēl viena interesanta vieta ir Narvas Viktorijas (latīniskiuzvara) bastions. Tas savas 300 gadu ilgās pastāvēšanas laikā ir nonācis daudzu karu virpuļos. 21. gadsimta sākumā Viktorijas bastions vēlreiz attaisnojis savu nosaukumu – pēc pilnīgas restaurācijas tas atkal kļuvis par vienu no galvenajiem apkārtnes tūristu piesaistes magnētiem, teikts "Visitestonia.com". Bastiona velvju pagrabos un šaujampulvera pagrabā ir apskatāma ekspozīcija – tā iepazīstina ar aizsardzības sistēmu, kas sastāvēja no bastioniem, vēsturi. Tur dzīvo arī sikspārņu kolonija, kuru pulkā ir sastopamas arī retas un aizsargājamas sugas. Vairāk par bastioniem un iespējām tos apmeklēt, lasiet šeit.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Ik gadu Narvā notiek lieli svētki gan cietoksnī, gan pilsētā. Šogad Narvas dienas plānotas 3. jūnijā līdz 5. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!