Foto: Anda Lāce "Varianti"

Mūkusalas mākslas salons 10. septembrī, mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā , no plkst. 22.00 līdz pusnaktij aicina uz Andas Lāces personālizstādi "es Es ES", kurā norisināsies mākslinieces performance "Varianti", portālu "Delfi" informē mākslas salona pārstāvji.

Performances dokumentācija, transformētā izstādes variantā, Mūkusalas Mākslas salonā būs skatāma līdz 17. septembrim.

Māksliniece Anda Lāce performancē "Varianti" ar komponistu Evijas Skuķes un Platona Buravicka, kā arī runātāju-dziedātāju līdzdalību izspēlē dažādus iekšējā "es" konflikta/attīstības/izdzīvošanas scenārijus, kas noslēgumā iegūst atjaunojoša rituāla formu.

"Performancē galvenā loma piešķirta "sūkļiem" (citiem), ko tie iesāk ar pārņemto "indi" un kādus scenārijus tiem var piedēvēt. Vai "indi" iespējams neitralizēt, vai "sūklis" inficē citus "sūkļus", vai arī iet bojā. Performances gaitā pamazām galveno lomu pārņems "variants"," skaidro Anda Lāce.
Performance "Varianti" ir noslēdzošais notikums mākslinieces Andas Lāces trīs pasākumu ciklā "Iekšējā Es uzsprāgšana, seku savākšanas un neitralizēšanas varianti".

10. jūnijā to ievadīja performance "Atindēšana" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja jaunatvērtās ēkas pagalmā, kuras video dokumentācija kopā ar jaunu gleznu sēriju instalācijas formā bija skatāma cikla otrajā daļā – personālizstādē "es Es ES" Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē. Par cikla ievadošo performanci "Atindēšana" Anda Lāce ir nominēta "Purvīša balvai".

Andas Lāces (1982) izstāžu un performanču projekti ir daudzslāņaini gleznieciskās statikas un telplaikā noritošas audiovizuālas horeogrāfijas sakausējumi. Viņas monohromajā glezniecībā dominē abstrahēti tēli un ekspresīvi triepienu žesti. Tie nereti liek domāt par glezniecību kā horeogrāfisku procesu, kurā iesaistās audekls, ota un krāsa, kā arī mākslinieces ķermeņa kustība telpā un pie gleznas plaknes.

Kuratore: Līga Lindenbauma. Ieeja Mūkusalas Mākslas salonā performances un izstādes norises laikā ir bezmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!