Foto: F64

Latvijas veģetāriešu un vegānu sabiedrību nule pāršalkusi vēsts par to, ka "Gan Bei" restorānā Ieriķu ielā 3 pasniegtie dārzeņu ēdieni patiesībā gatavoti, izmantojot vistas buljonu, ko apstiprina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegts atzinums. "Turpmāk daži tūkstoši veģetāriešu pēc pārliecības ies šim restorānam secen," sociālajā tīklā "Facebook" raksta veģetārā uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase.

PVD atzinumu oficiālas atbildes veidā saņēmusi kāda vegāne, kurai jau ilgāku laiku bijušas aizdomas, ka vairāki restorāni Rīgā melo saviem klientiem par to, no kā patiesībā gatavoti veģetārie ēdieni. "Liekas, ka restorānos visam būtu jābūt tāpat kā veikalā – norādīts sastāvs un pēc tā es izvēlos, ko pirkt vai nepirkt. Restorānos tas bieži sagādā problēmas, jo personāls nezina vai arī izsaka minējumus par to, kas ēdienā varētu būt. Man tas ir apnicis," atzīstas vegāne. Viņai arī nejauši nācies dzirdēt no pašiem restorānu darbiniekiem, ka, iespējams, "Gan Bei" dārzeņu ēdieniem izmanto vistas buljonu. Jaunās sievietes ieskatā visticamāk, šis restorāns nav vienīgais, kurš tādējādi maldina savus klientus.

Viņas saņemtajā PVD vēstulē norādīts, ka pārbaudes veiktas kafejnīcās "Lidojošā varde", "Gan Bei" (Ieriķu ielā 3), picērijā "Čili Pica" Mūkusalas ielā 71. PVD atklāja, ka "Čili Pica" un "Lidojošā varde" kopumā ir pieejama rakstiska informācija par ēdienos izmantotām vielām un produktiem, kuri var izraisīt alerģiju vai nepanesību, tomēr informāciju sniedz pēc pieprasījuma. Abiem uzņēmumiem uzdots kļūmi labot, lai svarīgā informācija ēdājiem būtu pieejama bez īpaša pieprasījuma. "Tāpat pārbaudē noskaidrots, ka kafejnīcās "Čili Pica" un "Lidojošā varde" patērētājiem tiek piedāvāti veģetārie ēdieni, bet ēdienkartē nav iekļauti vegāniskie ēdieni," teikts PVD ziņojumā.

Savukārt "Gan Bei" PVD atklāja, ka restorāns saviem klientiem vispār nepiedāvā veģetārus un vegānus ēdienus, lai arī ēdienkartē daļa ēdienu apzīmēti kā tādi, kuru sastāvā ir dārzeņi. Restorānos izmantotā receptūra dārzeņu ēdieniem paredz pievienot vistas buljonu. "Normatīvie akti nenosaka prasības veģetāro un vegānisko pārtikas produktu apritei. Cilvēkiem, kuriem ir īpašas prasības pret ēdiena sastāvu, pasūtījuma laikā informācija ir jājautā apkalpojošam personālam un jāsaņem pilnīga un patiesa informācija par pārtikas produktu," sacīts PVD atzinumā.

"Cilvēkiem ir dažādas vēlmes un vajadzības. Restorānus mēs izvēlamies pēc tā, ko tie piedāvā. Bet, ja piedāvājums ir meli? Šis jau ir stāsts ne tikai par buljoniem, bet par to, ka ēdienkartei un reālajam ēdienam ir neatbilstība. Ēdiena sastāvu ir svarīgi zināt cilvēkiem, kuriem ir alerģijas vai noteikta reliģiskā piederība, ētiski apsvērumi vai nepieciešamība skaitīt kalorijas. Cilvēkiem ir tiesības zināt, ko viņi ēd," viedokli pauž vegāne.

Restorānu "Gan bei" īpašnieku "Lage Ko" pārstāve Nataļja Andrejeva portālam "Delfi" pauda, ka restorānu ēdienkartēs nav norāžu uz veģetāriem vai vegāniskiem ēdieniem. Ēdienkartēs esot sadaļa "Dārzeņu ēdieni" un tas nozīmē, ka ēdiena pamatā ir dārzeņi, taču ne tikai. "Tāpat "Liellopu gaļas ēdieni" nesastāv ne tikai no liellopu gaļas, bet arī citiem produktiem, tajā skaitā dārzeņiem," skaidroja Andrejeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!