Foto: Shutterstock

Orhidejas ir vieni no cimperlīgākajiem augiem, kuriem dažkārt pat neiespējami izdabāt, taču, neskatoties uz grūtībām, tāpat izvēlamies māju rotāt tieši ar kaprīzajām orhidejām. Kā jau katram augam ir savas kopšanas prasības, bez laistīšanas, mēslošanas un vietas izvēles tām attiecīgi jātīra lapas, kas laika gaitā noput. Kā to vislabāk darīt?

Ar orhidejām ir kā ar bitēm – nekad nevar neko skaidri zināt. Tas, kas vienam šķitīs piemērotākais padoms, citam nemaz tik iedarbīgs, tāpēc lapu kopšanas jautājumos pavērāmies Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociācijas forumā, kur orhideju entuziasti dalās savos padomos, kā ikdienā rūpēties par šo augu lapām. Pēc praktiskās pieredzes un dažādām pieejām katrs varēs izvēlēties sev piemērotāko metodi lapu tīrīšanā.

Neatkarīgi no orhideju šķirnes, lapas vajadzētu tīrīt, lai uz tām nebūtu putekļu, kas traucētu uzņemt mitrumu. Ja lapas apslaucīs vien ar ūdenī samitrinātu lupatiņu, var gadīties, ka uz lapām parādīsies balta kārtiņa, kas ir kaļķu nosēdumi, un ilgstoši tas noteikti nepatiks orhidejām. Šajā sakarā kāda orhideju audzētāja atklājusi lielisku alternatīvu – speciālas mitrās salvetes tieši augu lapu tīrīšanai. Ja tādas nav pa rokai, varot izmantot arī vates gabaliņus, kas iemērkti šķīdumā, kur sajaukts degvīns, glicerīns un citronu sula.

Kaļķaina ūdens gadījumā kāds audzētājs iesaka pievienot šķipsnu citronskābes, tas varot līdzēt pret kaļķa nosēdumiem, tāpat ieteicams ūdeni pirms liešanas nostādināt.

Lapu kopšanas problēmas var atvieglot, laiku pa laikam orhideju noskalojot ar dušu. Tādējādi samitrināsies gan substrāts, gan ziedkāti, gan lapas, nomazgājot pie viena putekļu kārtu.

Atkarībā no šķirnes, orhidejām lapas ir biezākas vai plānākas, taču kāda audzētāja atklājusi, ka tieši biezāko lapu orhidejas ir mazāk cimperlīgas un vieglāk kopjamas. Padoms, ko var aizņemties no šīs kopējas pūra lādes – gan vasarā, gan ziemā apsmidzināt lapas ar ūdeni divas reizes dienā no abām pusēm. Ja divreiz dienā šķiet par biežu, pietiks ar reizi vai to darīt ik pārdienas.

Vairāk noderīgu padomu orhideju kopšanā var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!