Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētkos galdā tiek celti svētkiem atbilstoši ēdieni. Sagatavoto recepšu dažādība un svētku noformējums padara Ziemassvētkus par īsto laiku, kad uzlabot savas zināšanas par ēdiena fotogrāfiju. Viss, kas nepieciešams ir Huawei P9 Blue un daži triki.

Ēdiens ir viena no fotogrāfijas populārākajām tēmām, redzams sociālo mediju fotogrāfijās un blogos. Lai gan profesionāli tas ir sarežģīts žanrs, fotogrāfijas entuziasti var sasniegt atzīstamus rezultātus, ņemot vērā dažus pamatprincipus. Un nav labāka laika kad trenēties, kā Ziemassvētki.

Apgaismojums
Atbilstošs apgaismojums ir pamats veiksmīgām ēdiena fotogrāfijām. Tas nevar būt pārāk tiešs, tāpēc labāk neizmantot iebūvēto zibspuldzi. Labākais gaismas avots ir dienasgaisma, izkliedēta ar dažiem mākoņiem vai caurspīdīgu aizkaru priekšā logam. Ņemot vērā ziemas specifiku un īsās dienas, ne vienmēr ēdienu iespējams fotografēt pie loga dienasgaismā. Tādā gadījumā var izmantot mākslīgo apgaismojumu vai, ja tas nav gana spēcīgs, galda lampu. Lai izkliedētu gaismas starus, var izmantot baltu cepamo papīru. Neskatoties uz gaismas tipu, precīzi jāuzstāda baltā balanss. Huawei P9 Blue ļauj izvēlēties vienu no iepriekš noteiktajiem uzstādījumiem, vai manuāli izvēlēties krāsu temperatūru. Baltais galdauts var būt mēraukla, izvēloties uzstādījumus. Ja tam nav zilas vai dzeltenas nokrāsas, arī ēdiena krāsas atspoguļos realitāti. Galdauta baltā krāsa var arī ietekmēt gaismas mērīšanu - ja tās kadrā ir par daudz, foto var sanākt nepietiekami eksponēts. Par laimi ekspozīcijas korekcija Huawei P9 Blue viedtālrunī neprasa ilgu meklēšanu uzstādījumos. Viss, kas nepieciešams – pieskarties ikonai ar saulīti labajā pusē no fokusa punkta.

Fons un kompozīcija

Mēs visi esam pieraduši pie ēdiena, kā to redzam sēžot pie galda. Tiesa šāda perspektīva fotogrāfijā var šķist garlaicīga. Labāk auditoriju pārsteigt, izmantojot citus leņķus. Varbūt šķīvi labāk fotografēt vertikāli no augšas vai parādīt šķīvja kontūru un ēdienu tajā, noliekot telefonu uz galda? Laba ideja ir, veidojot fotogrāfijas kompozīciju, tajā izmantot Ziemassvētku dekorācijas.

Ēdiena fotogrāfijas, atšķirībā no citiem žanriem, ļauj fotogrāfam pilnībā kontrolēt visus tās elementus un kompozīciju. Šī iemesla dēļ, žanrā nav vietas nejaušībai un nekontrolētam haosam. Visvērtīgākais rīks kadra kontrolēšanai ir trijkājis. Viss kas nepieciešams ir mazs, universāls trijkājis ar lokanām kājiņām, kas ļauj piestiprināt viedtālruni ikvienam objektam vai novietot uz galda. Pateicoties tam, pēc perspektīvas un kadra izvēles, iespējams fokusēties uz labāko kompozīciju un detaļām.

Trijkājis var atrisināt arī nepietiekama apgaismojuma problēmu. Ēdiens paliek nekustīgs savā vietā un nekas netraucē palielināt telefona slēdža ātruma iestatījumus, kamēr turot telefonu ar roku, fotogrāfija sanāktu izplūdusi.

Triki
Kā jebkurā žanrā, arī ēdiena fotogrāfijā labi zināt dažus amata noslēpumus:

  • Huawei P9 Blue profesionālajā režīmā ļauj kontrolēt fokusu manuāli. Gadījumā, ja fotogrāfijas tiek uzņemtas no nelielas distances, samazinot lauka dziļumu, trijkāja izmantošana varētu būt visērtākā, uzņemot precīzus attēlus.
  • Svaigi pasniegts ēdiens fotogrāfijās izskatās vislabāk. Ēdiens, kas uz šķīvja uzlikts vairāk nekā pusstundu iepriekš, reti fotogrāfijās izskatīsies tikpat labi, kā tas, kas pasniegts tikko. Svaigi produkti, piemēram, salātlapas vai augļi var tikt apsmidzināti ar ūdeni.
  • Nelielas kļūdas piesaista uzmanību. Mērce nokļuva, kur tai nevajadzētu? Kūka sadrupa griešanas procesā? Šādas lietas labāk kadrēt priekšplānā.
  • Nedaudz ir tikpat labi kā dzīres – tā ir taisnība gan kad runā par ēdienu, gan ēdiena fotogrāfiju. Maza porcija izskatās pievilcīgāk un ar to ir vienkāršāk tikt galā.

Šogad Huawei atgādina svētkos pavadīt laiku ar ģimeni un tuviniekiem, atstājot tehnoloģijas otrajā plānā. Tas padarīs mūsu Ziemassvētkus vēl skaistākus, taustāmākus un atmiņā paliekošākus. Tas ir daudz svarīgāk, kā iegūt jaunus foto aizvien augošajai kolekcijai. Pārliecināsimies, ka tehnoloģijas neaizēno Ziemassvētkus. #BePresent #DāviniSevi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!