Foto: Shutterstock

Smūtiji jau labu laiku arī pie mums nav svešs padzēriens – par šo blenderēto kokteiļu labajām īpašībām runā kā uztura speciālisti, tā dietologi. Ja vēl esi sava ideālā smūtija meklējumos vai vēlies saprast, kāds kokteilis piemērots konkrētām ķermeņa un labsajūtas vajadzībām, tad noderēs šie "Lido" uztura skolas vadītājas Alises Kindzules izstrādātie smūtiji, ar kuriem radio "Pieci.lv" dīdžeji mielojās akcijas "Dod pieci" laikā aizvadītā gada decembrī.

Sešas diennaktis trīs radio "Pieci.lv" dīdžeji labdarības maratona "Dod pieci" ietvaros, vācot līdzekļus vēža skarto cilvēku atbalstam, solidarizējās ar tiem, kuriem šobrīd neklājas viegli un pārtika tikai no blenderī pagatavotiem kokteiļiem. Šāda diēta noteikti nav piemērota visiem, brīdina uztura speciāliste. Blenderētus kokteiļus jeb smūtijus ikdienas ēdienkartē vajadzētu iekļaut vien kā uzkodas, lai palielinātu ēdienkartē augļu un dārzeņu klāstu. Tāpat ir svarīgi stingri sekot līdzi uzturvērtībai, jo viens smūtijs var saturēt tikpat daudz kaloriju, cik ēdienreize, tomēr tajā var nebūt visas organismam nepieciešamās uzturvielas.

Lūk, piecas smūtiju receptes, ko vari pamēģināt arī tu, lai remdētu izsalkumu starp ēdienreizēm!

Veselības stiprināšanai – blendera krūzē liec trīs sparģeļus, kivi, burkānu, nelielu gabaliņu gurķa, selerijas kātu, sauju spinātu un pussauju pētersīļu. Visu pārlej ar 200 mililitriem kokosa vai mandeļu piena. Kokteili sablenderē un dzer uzreiz. Tas uzlabos imūnsistēmu kā arī palēninās novecošanās procesus.

Vielmaiņas aktivizēšanai – blendera krūzē liec divus tomātus, papriku, avokado pusīti, pusi sarkanā sīpola, saišķi pētersīļus, 20 gramus tomātu čipsu, tējkaroti olīveļļas, ķiploka daiviņu, sāli, piparus un baziliku. Visu pārlej ar 150 mililitriem piena spēka vai kefīra, kā arī pusglāzi ūdens. Kokteili sablenderē un dzer uzreiz. Smūtijs palīdzēs aktivizēt vielmaiņu, kā arī uzlabos gremošanu.

Noguruma mazināšanai – blenderī liec 115 gramus spinātu, 80 gramus saldētu ķiršu, 60 gramus tofu siera, pusi banāna, 10 gramus mērcētu mandeļu, tikpat daudz smiltsērkšķu un septiņus gramus valriekstu. Visu pārlej ar 100 mililitriem ūdens un 90 mililitriem apelsīnu sulas. Kokteili sablenderē un dzer uzreiz. Šis kokteilis paaugstinās enerģijas līmeni, mazinās hronisko saslimšanu risku un uzlabos ādas veselību.

Smadzeņu darbības uzlabošanai – blendera krūzē ber 150 gramus saldētu ķiršu, 85 gramus tofu siera, 75 gramus vīnogu, 40 gramus saldētu melleņu, 15 gramus godži ogu. Paralēli aplej divus maisiņus mežrozīšu tējas ar 100 mililitriem karsta ūdens. Kad tēja ievilkusies, to lej pāri sastāvdaļām blenderī un visu sasmalcina. Šis smūtijs palīdzēs atjaunoties, kā arī uzlabos noskaņojumu un koncentrēšanās spējas.

Spēkam un enerģijai – blenderī saber piecas ēdamkarotes auzu pārslu, vienu ēdamkaroti zemesriekstu sviesta, tējkaroti godži ogu, pusi banāna, septiņas mandeles un medu pēc garšas. Visu pārlej ar 250 mililitriem piena spēka kefīra un sablenderē. Smūtijs pēc izdzeršanas uzmundrinās un nodrošinās sāta sajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!